Veste bună pentru mii de părinți. Primesc bani dacă se întorc la muncă

Veste bună pentru mii de părinți. Primesc bani dacă se întorc la muncăPărinți / Sursă foto: Arhivă EVZ

Mulți părinți nu știu de existența acestul stimulent de inserție, iar cei care au auzit de el nu știu cum să-l acceseze

Părinții ar trebui să știe acest lucru. Cei care aleg să renunțe mai repede la concediul de creștere a copilului pentru a intra din nou în câmpul muncii pot primi o sumă de bani numita stimulent de inserție. Însă trebuie știut că acest stimulent primit de la stat nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului.

Pentru a primi această sumă de bani, părintele trebuie să facă o cerere, iar valoare acestuia va diferi în funcție de momentul în care părintele alege să se întoarcă la muncă.

Valoarea stimulentului de inserție

Din vara acestui an, vor exista două valori ale stimulentului de inserţie. 1.500 de lei - în cazul părinţilor care vor dori să revină în câmpul muncii înainte de împlinirea, de către copil, a vârstei de şase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilităţi;

650 de lei - în cazul părinților care vor dori să revină în activitate oricând după împlinirea, de către copil, a vârstei de şase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilităţi.

În prezent, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, respectiv patru ani, în cazul copilului cu dizabilităţi, şi este în valoare de 650 lei.

Totuşi, din această vară, cei care vor opta să se întoarcă înainte de vârsta de şase luni a copilului, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilităţi, vor primi suma de 1.500 lei/lună până când copilul face doi ani (trei ani pentru cel cu dizabilităţi), urmând ca apoi stimulentul să se acorde în cuantum de 650 lei/lună până la vârsta de trei ani a copilului (patru ani pentru cel cu diabilităţi).

Conform actualelor norme, pentru a se reîntoarce la muncă, părinţii trebuie să îşi anunţe angajatorul despre intenţia lor cu cel puţin 30 de zile înainte de momentul în care vor să reia raportul de muncă sau de serviciu. Cererea către angajator se face în scris, iar în cazul în care solicitantul se achită de această obligație, angajatorul nu va putea "să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție".

Cum se obțin banii

Stimulentul de inserție nu se acordă automat, ci numai în urma unei solicitări. Astfel, dacă face o cerere în acest sens la ieșirea din concediul de creștere, oricare dintre părinții copilului poate beneficia de acest stimulent.

Pe lângă cererea de acordare a stimulentului de inserție, potrivit OUG nr. 111/2010, solicitantul trebuie să prezinte și următoarele documente:

actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori livretul de familie (originalele și copiile);

actele doveditoare care să ateste că, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, solicitantul a realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile;

dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (faptul că solicitantul stă în România împreună cu copilul/copiii pentru care cere banii).

Conform normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010, ce se regăsesc în HG 52/2011, documentele se depun la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeanaă, respectiv a municipiului Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News