Vesta cea verde a lui Brâncuși

Vesta cea verde a lui Brâncuși

O expoziție inedită, care oferă șansa vizitatorilor săi de a-l cunoaște pe marele sculptor dincolo de poveștile de piatră și bronz

În Centrul Vechi, cu parfumul unei epoci în care se nășteau capodopere ale artei universale, trecătorul se poate opri, preț de o jumătate de ceas sau mai mult, să-l cunoască și altfel pe Constantin Brâncuși.

Cel care, iată, acum, cu prilejul campaniei de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului” , „dă” o știre aproape zilnic. Ineditul expoziției „Constantin Brâncuși: omul și lucrurile” , de la ARCUB, de pe strada Lipscani, constă în prezentarea unei colecții ce reunește obiecte din viața de zi cu zi a artistului. Regăsim o serie de fotografii originale ale sculptorului, corespondență olografă cu prietena sa Florence Meyer, piese autentice din garderoba lui Constantin Brâncuși (pantaloni, veste, sacouri, impermeabil, valize) și obiecte de uz casnic (andrele, cădelniță). Este emoționant să vezi vesta cea verde a lui Brâncuși, roasă și găurită, dar în care, probabil, se simțea foarte confortabil atunci când lucra. Vesta cea verde te face să te simți mai apropiat de acest genial român.

Ne puteți urmări și pe Google News

Colecția cuprinde desenul lui Brâncuși „Pupăza cu moț”, conceput ca ilustrație a volumului „Plante și animale. Terase”, publicat de poetul Ilarie Voronca la Paris, în 1929. În expoziție este prezentat și un portret al lui Brâncuși de Marcel Iancu, realizat de acesta probabil cu ocazia unui interviu pe care i l-a luat în anul 1925 pentru revista „Contimporanul”. Există și o scrisoare autografă a lui Tristan Tzara, în care acesta își afirmă cu entuziasm aprecierea pentru Brâncuși, dar și înțelegerea sa pentru exigența deosebită a artistului față de orice publicare sau reproducere a operei sale. Cei care vor să îl vadă la lucru pe Brâncuși o pot face urmărind filmele care rulează în interiorul expoziției.

Expoziția este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă, și de Doina Lemny, specialist în creația lui Constantin Brâncuși. Expoziția poate fi vizitată până la 11 septembrie 2016. „Constantin Brâncuși: omul și lucrurile” (cu obiecte provenind din Colecția Emilian Radu) susține campania națională de achiziționare a „Cumințeniei pământului”.