Vești de ultimă oră pentru conducătorii auto. Noutăți în privința testelor antidrog și de alcool
- Andrei Arvinte
- 7 ianuarie 2025, 06:05
Conducătorii auto trebuie să țină cont de noile reglementări din Codul Rutier. Anul 2025 vine cu o serie de modificări, atât legislative, cât și administrative. Printre altele, amenzi vor fi mai mari, iar certifcatul Auto-Pass la vânzările de mașini second-hand va fi obligatoriu.
Testele antidrog sau de alcool
Vești bune și pentru șoferii care refuză testele rapide antidrog sau de alcool.
Aceștia „vor putea să își recupereze permisul în 72 de ore, dacă rezultatele de la IML nu confirmă consumul”.
Certificat Auto-Pass
De la 1 decembrie, șoferii vor fi obligați să furnizeze cumpărătorului un certificat obținut de la Registrul Auto Român (RAR): Auto-Pass.
Acesta va cuprinde informații referitoare la istoricul citirii odometrului și eventualele daune majore suferite de mașină.
Documentul va fi eliberat la vânzarea maşinii, astfel încât să fie prezentat cumpărătorului şi este valabil pentru maşinile înmatriculate în România.
RAR Auto Pass va conţine informaţii esenţiale despre istoricul kilometrajului, dar şi despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranţă ale autovehiculului.
Amenzi mai mari
Creșterea salariului minim pe economie, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, a majorat și punctul de amendă, așa că sancțiunile pentru șoferii neatenți sunt mult mai mari în acest an. Codul Rutier vine și cu alte modificări pentru 2025.
Punctul de amendă a crescut semnificativ, de la 165 de lei, cât era în 2024, la 202 lei după 1 ianuarie. Conform codului rutier, punctul de amendă se stabilește în funcție de salariul de bază minim brut, care în acest an s-a majorat la 4.050 de lei lunar.
Notificări prin email sau SMS
De asemenea, conducătorii auto vor primi un mesaj SMS în momentul în care le expiră permisul de conducere.
Ei pot solicita „notificări prin email sau SMS”.
Proba teoretică
Codul Rutier are o nodificare în acest an și în privința examenului auto.
Viitori șoferi vor putea susține proba teoretică în orice oraș, nu doar în cel de domiciliu.
Filmările de bord
Noul Cod Rutier prevede și utilizarea camerelor de bord ca instrument de sancționare.
„Dacă șoferii sunt surprinși încălcând regulile de circulație, autoritățile ar putea folosi aceste filmări ca probe.”
Tinerii nu mai au acces la mașini puternice
Tot din acest an, tinerii de sub 21 de ani nu vor mai putea conduce mașini puternice pe drumurile publice.
„Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi celor care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kw în cazul vehiculelor electrice”, se spune în proiectul de lege.
Asigurări obligatorii pentru biciclete și trotinete electrice
Vor fi schimbate în Codul Rutier și reglementările privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și se va extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.