Veronica Dragalin: Ministerul Justiției sabotează procesul de extrădare al lui Ilan Șor. Replica premierului Dorin Recean
- Sanda Frunze
- 12 februarie 2025, 12:33

Republica Moldova. Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a politicianului fugar Ilan Șor. Declarația a fost făcută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei emisiuni televizate. Dragalin a menționat că Ministerul Justiției a refuzat să expedieze o cerere de extrădare conformă prevederilor Comisiei Europene și a solicitărilor procurorilor din Israel.
„La moment, Ministerul Justiției și Comisia juridică promovează interesele avocaților și nu ale statului, prin promovarea, de exemplu, a legii cu privire la amnistie, imunitatea avocaților și altele. Ministerul de Justiție sabotează procedura de extrădare a lui Ilan Șor. Eu am pregătit textul pentru cererea de extrădare conform formularului de pe pagina Comisiei Europene, am agreat întregul conținut cu procurorii israelieni, iar Ministerul Justiției nu a vrut să promoveze versiunea care ar asigura succesul în acest caz”, a menționat Veronica Dragalin.
Dorin Recean: Toţi s-au săturat de vedetele din justiţie

Sursa foto: Guvern
"Toţi s-au săturat de vedetele din justiţie. Toată lumea vrea, pur şi simplu, să se facă dreptate", aşa a comentat premierul Dorin Recean afirmaţiile şefului Procuraturii Anticorupţie (PA),Veronica Dragalin, privind sabotarea extrădării lui Ilan Şor de către Ministerul Justiţiei. Potrivit lui Recean, declaraţiile şefului PA ar fi "politice"
"Așteptarea tututor este foarte simplă: dosare, probe, închisoare. Toți cred că s-au săturat de vedetele din justiție. Toată lumea vrea pur și simplu să se facă dreptate. Recomand tuturor să meargă la țară, să vorbească cu cetățenii și să îi întrebe pe cetăţeni ce cred ei despre cum se înfăptuiește actul justiției", a declarat Recean.
Anterior, Veronica Dragalin a recunoscut că, dacă pierde funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, poate pune cruce pe cariera sa de procuror, atât în Republica Moldova, cât și în SUA. Aceasta a dat de înțeles că nu exclude faptul că ar putea să se lanseze în politică.
Ilan Șor: condamnare și fugă din țară

Sursa foto: evz.ro
În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Instanța de apel l-a privat pe Șor de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar, pe un termen de cinci ani, și a dispus încasarea de la el a 5,2 miliarde de lei.
Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, el a locuit în Israel – țară a cărei cetățean este. De la începutul anului trecut, Șor a început să plece tot mai des în Federația Rusă, țară în care locuiește soția și copiii săi. Anterior, Interpol Chișinău i-a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze în Republica Moldova pe Șor. Cererea a fost, însă, refuzată.
Implicarea politică continuă și acuzațiile de destabilizare
Ilan Șor a continuat să se implice în politica de la Chișinău, chiar dacă a fugit din țară. Inițial, o făcea prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Guvernarea de la Chișinău îl acuză că ar conduce un „grup criminal organizat”, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, în interesul Federației Ruse. Oligarhul respinge acuzațiile.