Verificaţi carnea înainte să vă apucaţi de pomana porcului

Verificaţi carnea înainte să vă apucaţi de pomana porcului

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi. Oamenii au început deja să ia cu asalt raioanele de carne. Autorităţile recomandă comercializarea numai din locuri autorizate sanitar veterinar

În apropierea Sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care există şi doritori care vor să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare, e bine să solicite vizita unui medic veterinar. Acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar va putea da şi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate.

Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, ducând la deces. Potrivit inspectorilor ANSVSA, carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, sa fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie sa revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă. Pentru analiza cărnii, contactaţi laboratoarele sanitar veterinar din localitatea în care vă aflaţi.

Ai porcul bolnav? Statul te despăgubește

În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News