Evenimentul Zilei > Justitie > VERDICTUL lui Zegrean: „Dacă au făcut-o, înseamnă că probele au fost obținute în mod ilegal”
VERDICTUL lui Zegrean: „Dacă au făcut-o, înseamnă că probele au fost obținute în mod ilegal”

VERDICTUL lui Zegrean: „Dacă au făcut-o, înseamnă că probele au fost obținute în mod ilegal”

Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că nu toți cei interceptați scapă de pedeapsă. Declarația vine în contextul în care CCR a admis sesizarea privind protocoalele cu SRI.

Zegrean a mai declarat că va fi nevoie de multă înțelepciune pentru a ieși din acest „mare impas”.

„Era de așteptat o astfel de decizie pentru că în 2016, în iunie, s-a dat decizia 51 prin care articolul 282 din Codul de Procedură Penală care permitea – sau așa s-a crezut, că permitea – ofițerilor de Securitate să facă ei interceptările telefoanelor, să asculte, să facă înregistrări, este neconstituțional. Deci, din momentul acela, textul acela a fost neconstituțional, scos din corpul activ al legislației, deci nu aveau un temei legal în baza căruia să facă aceste operațiuni. Dacă au făcut-o, înseamnă că probele au fost obținute în mod ilegal și este un principiu al procesului penal, principiul legalității.

Dacă acest principiu a fost încălcat, sigur că s-a constatat acum că a existat un conflict juridic de natură constituțională între Parchet și Parlament prin faptul că s-au încheiat acele protocoale. Decizia nu înseamnă că toți scapă de pedeapsă, este o iluzie dacă unii se bucură și bat din palme că scapă de pedeapsă, pentru că nu se întemeiază o singură probă pe o filmare sau tras cu urechea, ci se merge pe coroborarea probelor, dacă sunt și altele. Va trebui multă înțelepciune să ieșim din acest mare impas, este o mare problemă pentru justiția românească”, a declarat Zegrean.

El a mai spus că marea problemă au fost înregistrările și nu neapărat protocoalele cu SRI.

„Protocoalele puteau să fie, puteau să nu fie, problema gravă este acum că este vorba de zeci de mii de dosare, de mulți ani se fac aceste înregistrări și se folosesc în dosare. (…) Este posibil ca SRI să facă așa ceva? SRI are altă treabă, în legea lui scrie că nu face urmărire penală, nu este organ de urmărire penală. Nici pe vremea comunismului, din 1968 încoace nu au mai făcut așa ceva. Toată justiția știa de aceste protocoale și toți le foloseau. Dacă s-au semnat de conducerea Parchetului, a instanțelor, sigur că s-au folosit și nimeni nu a spus nimic, acum toți vor spune că nu știau sau erau obligați să o facă”, a mai spus Zegrean.

El a spus că așteaptă să vadă care vor fi consecințele acestei decizii.

„Sunt mai multe situații, nu doar dosarele care sunt în lucru acum, acolo e simplu, se scot probele obținute ilegal și se judecă dacă sunt probe. Dacă nu sunt, nu se mai judecă. Dacă sunt numai acele probe, iar nu este în regulă, dar sunt situații cu unii care au fost deja condamnați, care și-au executat pedepsele, alții sunt în curs de executare a pedepselor, unii au plătit despăgubiri. Mai sunt alții care au recunoscut faptele, acolo nu știu ce se va face, pe bază numai de interceptări realizate de SRI. Recunoașterea simplă nu este probă în procesul penal, decât dacă este coroborată cu altă probă. Totul va trebui luat de la capăt”, a punctat fostul judecător CCR, conform Mediafax.