Evenimentul Zilei > Actualitate > Verdictul unei olimpice la Mate: subiectele la Bac, grele-grele
Verdictul unei olimpice la Mate: subiectele la Bac, grele-grele

Verdictul unei olimpice la Mate: subiectele la Bac, grele-grele

Emanuela Cherecheş a rezolvat testul pentru specializarea mate-info, de la a doua sesiune de Bac, în 80 de minute. Cea mai mare bătaie de cap i-a dat subiectul 2.

"Evenimentul zilei" a făcut un experiment, încercând să verifice dificultatea subiectelor la matematică, date ieri, în a doua sesiune de Bacalaureat. Sunt nenumărate controverse legate de nivelul de dificultate al probei de matematică: elevii susţin că s-a dat, din nou, prea greu, mai ales la specializarea mate-info, în timp ce profesorii şi membrii comisiei care a întocmit subiectele afirmă că nivelul e unul mediu.
A rezolvat totul în 80 de minute
Experimentul a avut scopul de a găsi o persoană neutră, obiectivă, avizată în domeniu care să rezolve subiectele şi să dea un verdict. Emanuela Cherecheş, medaliată de mai multe ori cu medalia de aur la Olimpiadele Internaţionale de Matematică, s-a pronunţat: subiectele au fost peste aşteptări ca dificultate.
"Sunt ca pentru un elev de nota 8, ori la Bac mă aşteptam ca subiectele să fie pentru elevi de nota 6-7. Mai ales subiectul 2 mi-a dat bătăi de cap", a explicat Emanuela. Tânăra a rezolvat toate subiectele în 80 de minute, cu 100 de minute mai puţin faţă de timpul alocat elevilor.
Dificultatea subiectelor n-a fost graduală
La final, fosta olimpică a declarat că dificultatea subiectelor date este peste medie. "Pe o scară de la unu la zece, aş spune că subiectele au avut dificultatea de nota opt. La un examen de bacalaureat, după mine, subiectele ar trebui să aibă un grad de dificultate mediu, în jur de şase-şapte, pe scara despre care vorbiţi. La subiectele de azi, punctul doi a fost dificil. Aş spune că şi punctul trei. În orice caz, la examenele de bacalaureat dificultatea subiectelor ar trebui să meargă gradual. De la mediu la greu, astfel încât să poate fi rezolvate de marea majoritate a elevilor care au învăţat şi s-au pregătit dar să laşi şi loc elevilor foarte buni să se dezvolte", a spus Emanuela Cherecheş.
Verdictul expertei: se va lua foarte greu nota 5
Una peste alta, fosta olimpică internaţională la matematică, crede că la examenul de Bacalaureat din toamnă subiectele au fost grele şi că nu crede că foarte mulţi dintre elevii care s-au prezentat la concurs vor lua nota cinci. "După mine, cei care au învăţat şi s-au pregătit cu astfel de subiecte ar trebui să ia minim nota şase, dar, sincer, nu cred că mulţi vor lua nota cinci. Subiectele sunt grele. Sunt chestii dificile care au trebuit să fie rezolvate".
Emanuela Cherecheş a făcut parte din grupul de studenţi olimpici pregătiţi la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. A absolvit în 2011 Facultatea de Calculatoare ca şefă de promoţie. În ultimii ani, Emanuela Cherecheş a câştigat două medalii de aur la Olimpiadele Internaţionale de Matematică, una de argint la Olimpiana Naţională şi o alta de bronz, tot la o olimpiadă internaţională. "Pentru mine, medalia de argint este cea mai importantă. La olimpiada naţională de matematică se acordă câte o singură medalie pentru fiecare clasat pe podium", mai adaugă tânăra.
"Mulţi tineri au părăsit sala fără să fi scris nimic pe foile de examen."
CRISTIAN ALEXANDRESCU. şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti

DOAR HOBBY
A fugit de catedră din cauza salariului
Tânăra spune că nu a putut alege cariera de profesor de matematică deoarece salariul pentru profesor debutant este mic. „Lucrez încă din timpul anului patru de facultate. Nu a fost greu să îmi găsesc de lucru. Îmi place mult să predau dar salariul este mic".
Pentru că toată viaţa a fost obişnuită cu competiţia, Emanuela Cherecheş spune că s-a bucurat în momentul în care a auzit că elevii nu au mai fost lăsaţi să copieze. „Sunt de acord că nu i-au lăsat să copieze dar şi cu faptul că dacă în vară au fost subiecte grele la fel trebuia să se întâmple şi la sesiunea din toamnă. Diploma de bacalaureat este doar una şi are aceeaşi valoare",mai spune Emanuela Cherecheş."
Citiţi şi:

  • BAC 2011. Iată cum trebuiau rezolvate subiectele la Matematică, adevăratul „cui” al Bac-ului
  • Bacalaureat 2011, sesiunea de toamnă. Proba scrisă la limba maternă
  • Examen scris la BAC: subiecte mai uşoare şi 240 de eliminaţi
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: