Verdictul specialiștilor. Când va scădea numărul de Covid-19 în România? E grav!

Verdictul specialiștilor. Când va scădea numărul de Covid-19 în România? E grav!

Optimismul medicilor specialiști este unul rezervat în ce priveşte data la care cazurile de coronavirus vor scădea semnificativ în România.

 

Astfel, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş, este de părere că vom putea vedea o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de coronavirus abia pe la jumătatea anului viitor.

Declaraţia a venit în contextul în care s-a aflat că vaccinul pentru COVID-19 este pe ultima sută de metri. Comisia Europeană a semnat deja un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin destinate ţărilor Uniunii Europene.

„În mod normal, în 2021, fiecare lună ar trebui să aducă un plus la nivelul de imunizare. Dacă aşa va fi în toate ţările Uniunii Europene, atunci în a doua jumătate a anului 2021 ar trebui să vedem efectele clare”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Mai multe voci din Ministerul Sănătăţii spun că în luna ianuarie, vaccinul ar putea ajunge şi la noi în țară.

Primele categorii care vor beneficia de serul imunologic sunt medicii şi cei aflaţi la risc.

„De ce personalul medical în primul rând? Pentru că trebuie oprită această sursă de transmitere. De asemenea, urmează apoi persoanele cu factor de risc, cei cu probabilitate mare de a face forme severe. În final, ne dorim imunizarea să fie la nivel de masă”, a explicat medicul infecţionist de la Institutul Matei Balş, potrivit Antena3.

Și medicul Alexandru Rafila este convins că România va beneficia de un vaccin odată cu celelalte țări din UE, în baza aceluiași mecanism care a stat și la baza distribuirii medicamentului Remdesivir care a fost distribuit pentru tratarea cazurilor celor mai dificile de COVID-19.

„Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare (doze de vaccine – n.red.) încât să facă posibilă – auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze. În Europa există trei companii care dezvoltă acest vaccin, mai există câteva companii în SUA”, a arătat Alexandru Rafila.

El a apreciat că, în ceea ce privește vaccinul produs în Rusia este nevoie ca acesta să primească un aviz referitor la siguranță și la eficacitate din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila s-a pronunțat împotriva instituirii obligativității administrării vaccinului anti-COVID. El a atras atenția că și campania de comunicare în favoarea vaccinării trebuie făcută cu foarte mare atenție pentru a nu da apă la moară teoriilor conspirației.

 

Ne puteți urmări și pe Google News