Verdictul procurorilor. Cum a murit clericul iranian care se ascundea la București

Verdictul procurorilor. Cum a murit clericul iranian care se ascundea la București

Procurorii români au închis dosarul privind moartea clericului iranian Mansouri Gholam Reza,

Verdict oficial în cazul decesului controversatului cleric și judecător iranian Gholam Reza Mansouri, refugiat la București după ce fusese dat în urmărire internațională în baza unei condamnări pentru corupție.

Astfel, procurorii bucureșteni au clasat dosarul care viza moartea controversată a acestuia, cadavrul său fiind descoperit în 19 iunie 2020 într-un hotel de lux din centrul Capitalei. La început au existat date potrivit cărora Mansouri ar fi fost ucis, decesul lui fiind înscenat în sinucidere.

Pe parcursul anchetei, probele administrate de anchetatori au demonstrat că Mansouri s-a sinucis.. Acesta era acuzat că luase 500.000 de euro drept mită. O altă acuzație care i s-a adus a fost aceea că ar fi condamnat, pe nedrept, jurnaliști incomozi guvernului de la Teheran

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București au emis un comunicat de presă. În comunicat se arată că ”procurorii au stabilit că Mansouri Gholam Reza s-a precipitat de la etajul 5 al hotelului prin iluminatorul interior, de la o înălțime de 20 de metri, lovindu-se de podeaua de la parterul hotelului, decedând pe loc, la ora 14:27:56, ca urmare a leziunilor incompatibile cu viața, acțiunile sale constituind un act suicidal”.

Sinucidere fără nicio implicare

Mansouri Gholam Reza eliberase camera pe care o închiriase la etajul 6 al hotelului și făcuse formalitățile de plecare. Apoi, a urcat cu liftul de la parter până la etajul 5, de unde s-a precipitat. S-a mai constatat că din momentul urcării în liftul de la parter și până la producerea decesului au trecut 57 de secunde, cetățeanul iranian fiind singurul client din hotel. ”Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că nicio altă persoană nu a fost implicată în precipitarea cetățeanului iranian”.

Potrivit procurorilor, Mansouri era implicat într-o procedură de extrădare. Aceasta se afla pe rolul Curții de Apel București. Cetățeanul iranian era supus măsurii preventive a controlului judiciar și avea interdicția de a părăsi România.

Cum a fost identificat cadavrul

Identitatea cadavrului a fost stabilită în baza pașaportului găsit în hainele acestuia dar și a înscrisurilor obținute de la hotel, respectiv de la instanța de judecată. ”

„Pentru stabilirea situației de fapt menționate mai sus, procurorii au avut în vedere, în principal, următoarele: constatările efectuate și probele ridicate cu ocazia cercetării la fața locului, declarațiile martorilor, raportul medico-legal de necropsie, înscrisurile obținute de la Curtea de Apel București, de la Biroul supravegheri judiciare și de la Hotelul Duke, imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate în hotel, datele extrase din telefoanele mobile și datele obținute de la operatorii de telefonie mobilă”, au mai subliniat anchetatorii, potrivit gândul.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News