Verdictul analiștilor consultați de EVZ. „Cioloș este ca un fotbalist care se antrenează dar nu are club”

Verdictul analiștilor consultați de EVZ. „Cioloș este ca un fotbalist care se antrenează dar nu are club”

După ce a fost refuzat de PNL şi USR, fostul premier, Dacian Cioloş, nu renunţă la politică. Deși domină o incertitudine în jurul planurilor sale, analiştii politici nu îl creditează cu mari şanse şi nici nu îl văd ca pe un lider care ar putea să influenţeze scena politică

Analistul şi sociologul Alfred Bulai a spus, pentru EVZ, că revenirea lui Cioloş „în niciun fel nu va afecta scena politică. Deocamdată, el nu e o personalitate, nu e Miron Cozma al anilor ’90. Nu are o forță extraordinară care să creeze mari mișcări”. Bulai susține că vocea lui Cioloş nu s-ar face auzită decât dacă ar exista un partid care să-l coopteze, „singular, nu contează deloc”. De asemenea, acesta a punctat că fostul premier „nu se poate compara nici măcar cu Traian Băsescu, după un mandat de 10 ani”.

„Domnul Cioloş, fără un partid, nu înseamnă absolut nimic”, adaugă Bulai.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa înfiinţării unui nou partid de către Cioloş sau a cooptării membrilor din alte partide, Bulai consideră că „pentru un partid nou nu văd multe şanse astăzi, se face greu, uitaţi-vă cât de greu au apărut partidele noi. Un nou partid ar putea să adune doar nemulţumiţii toatal de celelalte partide, altfel nu ai cum să faci un partid nou. Ori pentru asta trebuie să ai un mesaj radical, un mesaj de om supărat, ca să zic aşa, să ai un gen de carismă şi un mesaj care să îi atragă pe nemulţumiţi şi să-şi pună speranţa în tine. Domnul Cioloş e într-o situaţie ingrată din acest punct de vedere. Dacă o să apară în România un partid, s-ar putea să apară pentru aceşti mulţi nemulţumiţi de viaţa politică, dar nu e domnul Cioloş cel mai credibil. Mesajul lui, în acest moment, nu are legătură cu această categorie, el este reprezentativ în relaţia cu Bruxelles-ul.”

Întruchiparea fotbalistului fără echipă

Analistul este de părere că Cioloş „vrea să rămână în cărţi, vrea să rămână în spaţiul public. Sigur că e un personaj public cunoscut, cu notorietate, el ca atare poate fi util într-un partid, din păcate nu prea are treabă cu conducerea unui partid. El a fost un funcţionar, nu un lider politic. Iar să-şi facă el partid... nu, e mai simplu pentru el să rămână în cărţi personaj public şi să fie cooptat ca un bun al unui partid.”

„Deocamdată, el este ca un fotbalist care nu are club şi se antrenează şi mai dă interviuri pe la televizor în care să arate că încă mai joacă fotbal şi nu s-a retras”, încheie Bulai.

Nu are șanse la prezidențiale

Sociologul Mirel Palada apreciază că Cioloş, „în cazul în care va veni la unul dintre cele două partide care deja au început să fie comparabile ca importanţă, PNL şi USR, e posibil să revigoreze puţin, pentru că beneficiază de o popularitate în rândul votanţilor anti-PSD”.

Întrebat care ar putea fi miza fostului premier, Palada a precizat, pentru EVZ: „La ce se gândeşte orice politician? Puterea. Puterea în sensul demonic al cuvântului şi în sensul funcţional al cuvântului, că orice societate funcţionează pe bază de autoritate şi putere”.

De asemenea, Palada nu aderă la ideea că Dacian Cioloş şi-ar putea atrage adepţi din alte partide. „Nu are o carismă atât de mare, furia anti-sistem care a permis să se desprindă o halcă mare din zona anti-PSD de la PNL şi să se ducă la USR nu a trecut, dar şi-a atins limita de energie”.

Nu are priză la public

Soiologul Marius Pieleanu consideră că, până la alegerile prezidenţiale, „construcţia unui partid se poate realiza dacă ai fonduri, dacă ai oameni, dacă ai sprijin, mai sunt trei ani şi jumătate, dar deocamdată este o simplă vânturare, fiindcă Dacian Cioloş nu reprezintă, în percepţia publică, un om politic în sensul solid şi clasic al cuvântului”. Revenirea lui Cioloş în această perioadă, spune Pieleanu, „nu contează, pentru că el nu are o priză atât de puternică la public încât să rupă un procent semnificativ”. Sociologul afirmă că este puţin probabil ca fostul premier să atragă adepţi din actualele partide politice. Cu toate acestea, el spune că e o variantă mai plauzibilă ca Cioloş să fie cooptat în USR, deoarece „există o oarecare simpatie faţă de persoana lui acolo, dar este o antipatie profundă la PNL”.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, Pieleanu a subliniat că „nicio şansă, din punctul ăsta de vedere, pentru Dacian Cioloş”.

„Execută ordine, nu ia decizii”

Analistul politic Stelian Tănase vede, în persoana lui Dacian Cioloş, „un personaj care nu s-a evidenţiat. A fost o mutare utilă în momentul acela de criză, când Ponta, conform obiceiurilor lui, a demisionat”.

„Echipa lui a fost foarte slabă, o încropeală. A stat prea mult pe afară, nu are o bună priză pe realitatea românească, s-a văzut şi ca primministru, vorbea un pic paralel cu lumea românească”, completează analistul.

Tănase spune că nu vede o soluţie în Dacian Cioloş, dar „nici ceva de repudiat. Cu experienţa pe care o are, cu relaţiile de la Bruxelles, ar putea să joace un anumit rol”.

„Cea mai bună variantă pentru Cioloş ar fi să fie cooptat într-un partid, nu cred că suntem în momentul apariţiei unor noi partide”, opinează analistul.

El a adăugat că Cioloş „este un om ezitant, în primul rând, asta e natura lui, s-a văzut şi la guvernare şi acum, în perioada asta, când nu ştie ce vrea. Vrea la Bruxelles, vrea în România, vrea să intre într-un partid, nu vrea să facă politică, vrea să facă afaceri, nu ştie nici el, este un om al indeciziei, nu al deciziei”. „Nu are magnetism, nu are carismă, e un funcţionar cu mânecuţe, un funcţionar competent, dar nu poate să fie un lider politic care se duce la mase ca să ia voturi, să provoace entuziasm. Pe el îl poţi numi într-o funcţie, să îi spui «asta e fişa postului», dar nu mai mult de atât. Mentalul lui este de om care care execută ordine, nu care ia decizii”, conchide Stelian Tănase.