De curând, a apărut Motivarea scrisă de judecătoarea Anda Irina Ivan-Enescu de la Judecătoria sectorului 1, din care aflăm de ce în 20 decembrie 2019 a hotărât ca bătăușii jandarmilor să fie condamnați la închisoare cu suspendare, pedepsele fiind între 1 an și 2 ani și 8 luni.

Câțiva jurnaliști au scris că judecătoarea ar fi fost o susținătoare a protestelor din 2018 și o apropiată a grupului #rezist din jurul judecătorului Cristi Danileț și că de aceea a fost indulgentă. Poate fi o explicație, dar…

Nu cred că un judecător american sau francez, englez sau german s-ar fi milostivit așa de niște tineri care au lovit cu nesaț o femeie-jandarm și pe colegul ei. La ei, pedepsele sunt foarte dure pentru cei care ultragiază oamenii în uniformă.

La noi, judecătoarea Ivan-Enescu a descris într-o multitudine de pagini ce fapte cu violență au comis inculpații, ce vătămări i-au produs jandarmeriței Ștefania Nistor și cum doi dintre ei i-au furat femeii arma. Dar tot atât a scris ca să motiveze de ce a luat decizia să nu-i bage după gratii pentru ultraj, furt și pentru uz de armă fără drept.

Cele mai mari pedepse de închisoare cu suspendare le-au primit Daniel Dumitru, cel care a dezarmat-o pe jandarmeriță, precum și Mihai Gabriel Cristoloveanu, prietenul lui. Tot grupul de șapte tineri nu are voie să participe pentru 5 ani la proteste, la adunări publice sociale, culturale sau sportive.

Instanța a mai dispus ca inculpații să presteze muncă în folosul comunității în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, la Administraţia Cimitirelor sau Crematoriilor Umane sau în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau la Arhiepiscopia Bucureştilor.

Jandarmerița a cerut inițial 100.000 euro, apoi s-a răzgândit și a renunțat la despăgubiri, pentru ca mai apoi să revină asupra cererii. Judecătoarea a decis că pentru bătaia încasată Ștefania Nistor să primeasca 10.000 de euro.

Fapte: beți și cu drogul în nas!

Declarațiile asupra celor întâmplate în seara de 10 august și restul probelor aflate la dosar arată dimensiunea violențelor exercitate, că doi bătăuși au recunoscut că au băut peste măsură, un altul a spus că era consumator de marijuana și că și-au motivat gestul prin faptul că urăsc organele de ordine.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE