Evenimentul ZileiInternationalVerdict George Floyd. Joe Biden: „A fost o crimă în plină lumină a zilei”. Mesaj tulburător VIDEO

Verdict George Floyd. Joe Biden: „A fost o crimă în plină lumină a zilei”. Mesaj tulburător VIDEO

Verdict George Floyd. Joe Biden: „A fost o crimă în plină lumină a zilei”. Mesaj tulburător VIDEO
Preşedintele american Joe Biden a salutat verdictul istoric în scandalul George Floyd, în contextul în care, potrivit Kamalei Harris, „America are o lungă istorie de rasism sistemic”.

Democratul a declarat marţi seară, de la Casa Albă, că verdictele în procesul fostului poliţist Derek Chauvin din Minneapolis, acuzat de uciderea lui George Floyd, în mai 2020, reprezintă „un pas înainte”. Biden a spus că naţiunea încă se confruntă cu rasismul sistemic în toate situaţiile, inclusiv în poliţie.

Biden: „A fost o crimă în plină lumină a zilei. A ridicat cortina pentru ca toată lumea să vadă”

După pronunţarea verdictului ,Joe Biden a spus: „A fost o crimă în plină lumină a zilei şi a ridicat cortina pentru ca toată lumea să vadă. Rasismul sistemic este o presiune în sufletul naţiunii noastre. Verdictul e un pas înainte, poate fi un pas uriaş înainte pentru justiţia americană”.

Preşedintele a mai spus că verdictele „vinovat” sunt „mult prea rare” şi „insuficiente”, notează NBCNews. Biden a remarcat şi faptul că au existat poliţişti care au depus mărturie în sprijinul acuzării şi „nu au închis rândurile”. El a apreciat eforturile activiştilor care au protestat, precum şi pe „tânăra curajoasă” care a înregistrat întregul incident din 25 mai 2020.

Kamala Harris: „Americanii de culoare, în special bărbaţii, au fost trataţi ca mai puţin oameni”

Vorbind înaintea lui Biden, vicepreşedinta Kamala Harris a opinat: „America are o lungă istorie de rasism sistemic. Datorită telefoanelor inteligente, mulţi americani au văzut acum nedreptatea rasială cu care americanii de culoare se confruntă de generaţii

„A fost o crimă în plină lumină a zilei.

.

Cei 12 juraţi au decis, după 10 ore de deliberări, că Chauvin este vinovat de crimă de gradul 2 şi crimă de gradul 3 şi omor prin imprudenţă. Încătuşat, el a fost dus direct la închisoare.

Biden şi Harris au vorbit la telefon cu familia lui Floyd. „Nimic nu va face totul mai bine, dar, cel puţin acum, există ceva dreptate”, i-a consolat preşedintele. „Sunteţi o familie incredibilă. Îmi doresc să fiu acolo să vă îmbrăţişez. Suntem toţi foarte uşuraţi”. Harris le-a comunicat: „În numele şi amintirea lui George, ne vom asigura că moştenirea lui este intactă şi că istoria va privi la acest moment şi va şti că este un moment de inflexiune”.

Fiica lui George Floyd: „Tati chiar a schimbat lumea”

După anunţarea verdictului, Joe Biden a mai spus că bărbaţii şi femeile care deţin o insignă „îşi deservesc onorabil comunităţile” şi că cei care nu reuşesc să respecte standardul trebuie traşi la răspundere. El a spus familiei Floyd că va continua să solicite adoptarea legislaţiei de reformare a poliţiei.

Preşedintele a dat detalii și despre o discuție avută cu fiica lui George Floyd, Gianna. Ea i-a spus la prima întâlnire, la funeraliile bărbatului: „Tati a schimbat lumea”. Biden a declarat că marţi după-amiază i-a spus: „Tati chiar a schimbat lumea”.

Biden a îndemnat ca protestele să rămână paşnice. „Este un moment pentru ca ţara să fie unită”. El a amintit ultimele cuvinte ale lui Floyd: „Nu pot să respir”. Şi a adăugat: „Nu putem lăsa aceste cuvinte să moară cu el”.

De asemenea, relatează USA Today, președintele democrat a salutat acest „moment de schimbare semnificativă” în lupta cu rasismul sistemic din poliție. „Nimeni nu trebuie să fie deasupra legii, iar verdictul de astăzi (n.r. – marți) transmite acest mesaj. Însă nu este suficient, nu ne putem opri aici. Pentru a realiza o schimbare și reformă reale, putem și trebuie să reduce, probabilitatea ca astfel de tragedii să se mai petreacă”.

Surse: USA TodayNBCNews

Citește și Proces George Floyd. Barack Obama prezintă cruda realitate din SUA. „Departe de a fi suficient”


Accesează: