Obligații noi pentru românii care obțin venituri din drepturi de autor. Ce trebuie să declare la ANAF
- Georgiana Dragomir
- 19 februarie 2024, 19:44
Persoanele fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă și pentru care au fost reținute contribuțiile sociale în 2023 sunt obligate să depună declarația unică ANAF.
Termenul limită pentru depunerea declarația unice la ANAF este 24 mai ac. Este primul an în care apare aceasă obligație fiscală pentru persoanele care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor, urmare a modificărilor Codului Fiscal, în vigoare din 2024.
Noi obligații pentru persoanele care obțin venituri din dreptul de autor. Ce trebuie să completeze în Declarația unică
Potrivit unei analize economica. net, românii care obțin venituri din drepturi de autor trebuie să completeze primul capitol al declaraţiei unice până la 25 mai 2024, chiar dacă beneficiarii drepturilor de autor le-au reținut impozitele și contribuțiile sociale la sursă.
De asemenea, au obligaţia să trimită la ANAF primul capitol al declaraţiei unice persoanele fizice care au avut venituri extrasalariale nete sau brute, după caz , cel puţin egale cu 12 salarii minime de la o singură firmă, pentru care firma a avut obligaţia să reţină CAS şi CASS, iar în ultimele trei luni din 2023 a reţinut contribuţii raportate la salariul majorat de 3.300 de lei. Oamenii aflaţi în situaţia descrisă mai sus vor completa declaraţia unică (primul capitol) definitivându-şi venitul şi contribuţiile datorate raportate la 3.000 de lei pentru tot anul 2023, menționează sursa citată.
Experții fiscali, consultați de sursa citată, spun că s-a ajuns la această situație, deoarece în 2023, au existat două valori ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la începutul anului 2023 până la finalul lunii septembrie şi 3.300 de lei de la 1 octombrie până la sfârşitul anului 2023.
Ce sunt veniturile din drepturi de autor
Potrivit Codului Fiscal, veniturile din drepturile de autor se obțin din:
- inventii;
- know-how;
- marci înregistrate;
- francize si altele asemenea, recunoscute si protejate prin înscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
De asemenea, în această categorie sunt incluse e în categoria drepturilor de proprietate intelectuala si drepturile care fac obiectul unor contracte de cesiune, închiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda, cum ar fi: remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa si altele asemenea.
Impozitul pentru veniturile din drepturile de autor se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursă, de către platitorii de venituri.