Venezuela amenință Guyana cu invazia

Nicolás Maduro. Sursa foto: EVZ

Conflictul din zona Caraibelor, dintre Venezuela și statul vecin Guyana, escaladează. Regimul condus de Nicolas Maduro intenționează să autorizeze exploatări petroliere în Guayana Esequiba, teritoriu aflat în dispută. Regiunea este controlată și administrată de Guyana, dar revendicată de Venezuela.

Venezuela intenționează să autorizeze exploatări petroliere într-un teritoriu disputat cu statul vecin Guyana. Siuația a escaladat în ultimele săptămâni și este pe cale să se transforme într-un conflict militar. Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, este un aliat al lui Vladimir Putin. Iar în cursul weekendului trecut, guvernul său a organizat un referendum pentru anexarea teritoriului Guayana Esequiba.

Venezuela escaladează tensiunile din Caraibe

Nicolas Maduro a anunța că va autoriza exploatare resurselor din Guayana Esequiba. Regiunea, aflată în vestul Guyanei, are o suprafață de peste 160.000 de kilometri pătrați. Controlat și administrat de Guyana, teritoriul este revendicat de Venezuela. Disputa datează din 1966 când Guyana a obținut independența.

La momentul respectiv, cele două state au decis că problema va fi soluționată pe cale pașnică. Iar în acest sens, în 2018, a fost înregistrat un proces la Curtea Internațională de Justiție. Doar că dosarul poate dura câțiva ani, iar Nicolas Maduro nu mai are răbdare. Drept care ia în considerare chiar  un război pentru care se bucură de tot sprijinul lui Vladimir Putin.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a interzis  regimului de la Caracas să întreprindă orice acțiuni ce ar schimba statutul regiunii disputate. Guyana a cerut, la finalul lunii noiembrie o decizie de urgență în acest sens, după ce Maduro anunțase organizarea referendumului de anexare.

„El urmărește să creeze un nou stat venezuelean și să anexeze și încorporeze în teritoriul său întreaga regiune Esequiba, peste două tremi din teritoriul național (al Guyanei - n. red.) și să acorde cetățenia venezueleană populației sale”, declara Carl Greenidge, fost ministru de externe al Guyanei.

Sursa foto: Wikipedia

Un teritoriu bogat în resurse minerale

Fără să țină cont de decizia CIJ, Nicolas Maduro a anunțat că firmele din Venezuela vor înființa două sucursale în provincia disputată. PDVSA și CVG, companii de stat producătoare de petrol și oțel, vor primi licențe de operare. Acestea vor fi autorizate să exploateze petrol, gaze și minereu din Guayana Esequiba.

Mai mult, a anunțat că a propus o lege de anexare a teritoriului respectiv. Parlamentul venezuelean urmează să recunoască Guayana Esequiba ca fiind al 24-lea stat al Venezuelei. Iar operatorii economici care au activități în apele sale teritoriale vor avea un termen de 3 săptămâni să plece.

Venezuela acuzată de sfidare

Irfaan Ali, președintele Guyanei, a declarat marți seara că Nicolas Maduro a sfidat decizia CIJ inițiind referendumul. El a precizat că țara sa „va raporta această problemă la primele ore ale dimineții”.

„Vom scrie Consiliului de Securitate al ONU și instanței (CJI – n.red.) (…) Forța de Apărare Guyaneză este în alertă ridicată (...) Venezuela s-a declarat în mod clar o națiune proscrisă”, a declarat Ali, de asemenea într-un discurs televizat.

El a precizat că a avut deja o discuție cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU, asupra acestui subiect. Președintele Irfaan Ali a încercat să le dea asigurări investitorilor că nu au de ce să își facă griji.

„Mesajul nostru este foarte clar, investițiile voastre sunt în siguranță. Comunitatea internațională și partenerii noștri internaționali sunt pregătiți și ne-au dat asigurări privind sprijinul lor”, a declarat el.

Dispută la Curtea Internațională de Justiție

Statutul provinciei Guayana Esequiba intră sub incidența Acordului de la Geneva, semnat în 1966 de Marea Britanie, Venezuela și Guyana Britanică. Este fostul nume al actualei republici, care a fost colonie britanică.

Tratatul de la acel moment stipulează că părțile convin să ajungă la o soluție „pașnică și satisfăcătoare” asupra disputei. În cazul în care nu vor reuși, problema va fi deferită unui „organism internațional adecvat”. Astfel s-a ajuns la arbitrajul Curții Internaționale de Justiție.

Venezuela și-a reafirmat pretențiile asupra teritoriului după ce la granița maritimă dintre cele două țări, în largul coastei regiunii Esequiba, au fost descoperite zăcăminte importante de petrol.

În decembrie 2020 Curtea Internațională de Justiție a acceptat cazul înaintat de Guyana și a dat guvernului venezuelean termen până în martie 2023 să-și prezinte propria soluție privind teritoriul disputat.

Venezuela revendică bogățiile provinciei

Petrolul din largul coastei Guyanei este exploatat din 2019 de un consorțiu condus de Exxon Mobil. Guyana produce în jur de 400.000 de barili de petrol și gaz pe zi. Iar anul acesta a primit noi oferte pentru exploatarea resurselor sale, atât din partea unor companii locale, cât și internaționale.

Acest lucru nu este văzut cu ochi buni de vecinii din Venezuela. Deși beneficiază de cele mai mari rezerve de petrol din lume, țara condusă de Nicolas Maduro este incapabilă să le fructifice. Controlul statului asupra economiei la care se adaugă nivelurile ridicate de corupție, fac imposibil acest lucru.

În ciuda bogățiilor sale, țara trece printr-o criză economică severă, fără sfârșit. Cu toate acestea, Nicolas Maduro a reușit să se mențină la putere în urma unor alegeri considerate ca fiind fraudate.

De altfel, referendumul privind Guayana Esequiba a avut loc înainte ca în Venezuela să aibă loc alegeri prezidențiale.