Vela înființează Poliția Animalelor. Agenții pot acționa fără mandat, la nevoie

Vela înființează Poliția Animalelor. Agenții pot acționa fără mandat, la nevoie

Ministerul Afacerilor de Interne intenționează să înființeze Poliția Animalelor, instituție care se va ocupa de protejarea animalelor și sancționarea celor care le pun viața în pericol.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că a supus dezbaterii publice proiectul unei ordonanțe de urgență prin care se dorește înființarea Poliției Animalelor, instituție ce va funcționa în subordinea Poliției Române. În noua structură vor fi transferați, fără concurs, angajați care lucrează în cadrul ANSVA.

Potrivit ministrului Marcel Vela, proiectul de act normativ prevede ca animalele aflate în pericol să poată fi ridicate de la stăpânii acestora.

De asemenea, în cazul în care vor constata că un animal este pus în pericol, polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate private fără un mandat emis de un judecător. În plus, polțiștii pot folosi forțele din dotare pentru a interveni pentru salvarea unui animal. Proiectul mai prevede ca animalele maltratate să fie cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție.

Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește protejarea animalelor sălbatice și  animalele sălbatice.

Astfel, polițiștii vor intervene în cazul în care vor constata că un animal se află în pericol, în baza unei evaluări a stării fizice a acestuia. Legea pune la dispoziția polițiștilor mai multe metode prin care să evalueze starea de pericol în cazul unor animale.

Evaluarea stării de pericol în care se află un animal se poate face prin constatare directă, în baza declarațiilor persoanelor implicate sau a martorilor, după înregistrări audio, video sau fotografii, după înscrisuri, SMS, e-mail, postări pe rețelele de socializare sau în baza observațiilor medicului veterinar.

Pe de altă parte, legea definește situația de pericol pentru animale ca: rănirea sau schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea; prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

Scandal în lumea instanțelor. Un procuror pune pe jar avocații din toată țara

Greta Thunberg a pus hipstereala în cui. Din toamnă se întoarce la școală

 

Ne puteți urmări și pe Google News