Au existat multe cazuri de fake news-uri, în ultimii ani, care vesteau moartea unor personaje celebre. Majoritatea știrilor sinistre au avut ca rampă de lansare mediul online și au fost dezamorsate în scurt timp.
Mult mediatizatul caz cu „moartea lui Florin Salam” este ultimul pe o listă lungă de astfel de știri. În ultimii ani, diverse personaje populare „au fost îngropate”, pentru scurt timp. Din fericire, fiecare astfel de știre s-a dovedit a fi „un fonfleu”, un fake news.
Veste dispariție lui Michael Schumacher
O undă de șoc s-a creat în anul 2016, atunci când a apărut veste morții lui Michael Schumacher. La trei ani distanță după ce germanul suferise un înfiorător accident de schi, în Franța. Așa că informația nu a surprins. În viteza în care se lucrează în mediul online, toată lumea s-a grăbit să anunțe dispariția celui care a fost de 7 ori campion mondial în Formula 1. Însă, în scurt timp, totul s-a dovedit a fi un fake news. Ce fusese lansat de un site obscur din Belgia, cel mai probabil, cu scopul de-a aduna vizualizări.
Marele fost pilot nu și-a revenit total după acel accident și informațiile despre starea sa de sănătate sunt foarte rare și au fost oferite cu zgârcenie de familie. În acest an, „Schumi” a împlinit 53 de ani.
Fake news. A murit brazilianul Wesley Lopes
Tot în 2016 a apărut o știre care a cutremurat fotbalul românesc. Un site de limba arabă a anunțat decesul lui Wesley Lopes. Fotbalistul brazilian „suferise un atac de cord”. A durat câteva ore până când informația s-a dovedit a fi un fals. Wesley a fost unul dintre cei mai importanți fotbaliști străini care au jucat în Liga I. A evoluat la FC Vaslui și Poli Iași. La acea vreme, atacantul l-a anunțat pe fostul său coechipier, Lucian Sânmărtean, că nu a pățit nimic și este bine. „Luci, fratele meu, nu sunt mort! Cineva a făcut o glumă proastă. Nu știu cine a făcut asta. Sunt mai bine ca niciodată. Salutări!”, transmitea brazilianul.
În același an, 2016, un jurnalist român a anunțat, în direct, la un canal de sport, decesul lui Rică Răducanu. Cel care a dat vestea se afla în timpul unei transmisiuni live și nu a avut timp să verifice informația. Ulterior, totul s-a dovedit a fi doar o gafă epocală.
În acest an, în luna aprilie, a apărut, pe internet, o altă știre sinistră. O sursă lipsită de credibilitate vorbea despre moartea lui Horațiu Mălăele. Marele actor a reacționat pe pagina de Facebook. „Dușmanilor mei zvoniști. Că nu muriţi odată, să scăpaţi de mine!”
Florin Busuioc și Horațiu Mălăele, „ținte” ale acestui gen de știre macabră
În 2019, un jurnalist cunoscut a dat o veste rea, care anunța decesul lui Florin Busuioc. „Busu” a reacționat vehement. „Eu, în momentul acesta, declar public că vă dau în judecată dacă se mai întâmplă asta. Din momentul acesta, dacă mai apar astfel de titluri în tabloide și în televiziuni, eu, personal, vă dau în judecată”.
Cunoscut pentru vorbele de duh pe care le-a lăsat posterității, marele scriitor american Mark Teain a produs una genială și pe această temă. În momentul în care și despre el s-a spus că a murit: „Zvonul despre moartea mea este exagerat!”
De remarcat și că toate cazurile amintite mai sus au apărut, cu o singură excepție, în mediul online. Nu în presa scrisă, aflată în plină extincție. Viteza cu care trebuie să apară informația in zona electronică a dus la aceste fake news-uri, care într-un ziar nu și-ar fi găsit locul niciodată.