„Vedete” încătușate la TV. Cum se defi lează cu mâinile legate în alte țări

„Vedete” încătușate la TV. Cum se defi lează cu mâinile legate în alte țări

În urma valului de rețineri pentru corupție, tot mai multe voci se arată deranjate de difuzarea de imagini cu suspecți încătușați. „Evenimentul zilei” a vorbit cu polițiști români aflați în misiuni în țări europene și cu jurnaliști străini pentru a compara. Concluzia este că autoritățile nu interzic filmarea suspecților încătușați, iar decizia de a publica imaginile ține de deontologia profesională sau de „CNA”-urile locale.

În Marea Britanie, persoanelor care sunt reţinute pe stradă sau din alte locuri li se pun cătuşele. Încătuşarea nu este obligatorie, ci se ţine cont de circumstanţele legate de persoane şi situaţia de fapt, indiferent dacă este vorba despre reţinere sau arestare. Când sunt duşi la audieri (aceste audieri se pot face şi online), în boxa care este din plexiglas, suspecții sunt lăsaţi fără cătuşe.

Franța. Se practică încătuşarea, indiferent dacă persoana este arestată preventiv sau doar reţinută, ori dacă este transportată de la o secţie la alta. Însă, imaginile nu sunt difuzate pe posturile TV şi nici nu se publică fotografii în ziare. „Este vorba despre deontologia profesională, nu pentru că ar exista legi sau reguli scrise. Toată presa ştie că dacă o persoană nu este condamnată definitiv există prezumţia de nevinovăţie”, ne-a declarat un poliţist care a lucrat în Franţa. „Recent, un fost şef de campanie al lui Nicolas Sarkozy a fost arestat, însă în presă nu a fost difuzată nici măcar o imagine cu această persoană purtând cătuşe”, completează polițistul.

FOTO: În Austria se publică fotografi i și imagini cu inculpați încătușați. În imagine, Dietmar Machold, acuzat de fraudă și deturnare de fonduri la un tribunal din Viena. FOTO:REUTERS

Cazul danez, poze blurate

Danemarca. Colegii lui care au participat la misiuni în Danemarca, arată că în presă nu există fotografii cu demnitari sau persoane publice care au cătuşe. În cazul mediatizării acţiunilor de amploare, toţi cei fotografiaţi au fețele blurate sau sunt fotografiaţi din spate.

FOTO: Mass media din Germania publică imagini cu suspecți arestați. Acțiunea Poliției este foarte fermă, cel învinuit fi ind condus imediat la secția de poliție pentru verifi cări amănunțite. FOTO: THESUN

Grecia. Jurnalistul Spiros Sideris arată că, în țara sa, „presa are dreptul de a publica fotografii în care suspecți de comiterea unor infracțiuni, fie ei oficiali sau nu, sunt încătușați. Exemplul cel mai recent este Nikolaos Michaloliakos, liderul Golden Dawn, arestat și plimbat cu cătușele la mâini prin fața presei. Bineînțeles, suspectul arestat are dreptul de a-și acoperi cătușele cu haine dacă dorește asta”.

Portugalia. Jurnalistul Samuel Silva ne-a declarat că, în țara sa, „cătușele sunt puse în situații excepționale, precum opunerea la arestare. Acesta este singurul motiv pentru care fostul premier Jose Socrates nu apare încătușat în imaginile din spațiul public”, susține ziaristul portughez.

FOTO: Liderul partidului extremist Zori de Aur, Nikolaos Michaloliakos, a fost arestat de două ori. În Grecia nu există restricții privind protejarea imaginii celui încătușat. „Mascații” din Atena acționează identic cu cei de la București. FOTO:EKATHIMERINI.COM

Aron face ordine

Deranjați de imaginile cu diverse personaje încătușate, un membru al CSM mai pudic din fire a cerut o analiză comparată privind situația reținuților sau arestaților din alte țări. Judecătorul Mircea Aron este hotărât să facă ordine în această chestiune, mai ales după ce, susține el, a primit semnale inclusiv de la ambasade. Am încercat să aflăm care ar fi acele ambasade care s-au arătat îngrijorate de filmările și pozele cu suspecți încătușați dar Aron nu a fost de găsit pentru a oferi aceste explicații. (A colaborat Paul Ciocoiu)

FOTO: În 2011, la NewYork, fostul șef alFMI, DominiqueStrauss-Kahn,era arestat pentruagresiune sexuală.Jurnaliștiisunt anunțațiînainte, când estevorba de cazuride interes public.Până în anii ’80erau încătușațidoar acuzațiide infracțiunicu violență, darRudolph Giuliani,procurorulNew Yorkului,a extins-o șila mafi a gulereloralbe. Ulterior,fi ind ales primaral orașului,el a păstrat regulaîncătușării.FOTO: EPA

Spaniolii acoperă cătușele și schimbă legea

În Spania imaginile video și fotografiile cu suspecți în cătușe se pot publica, dar cu grijă pentru a nu afecta imaginea suspectului. „Legea spaniolă prevede că arestarea sau reținerea trebuie să se facă într-o manieră care să nu dăuneze imaginii suspectului. Presa publică imagini cu el, fie în mașină sau pe jos, dar cătușele trebuie acoperite. Bineînțeles, și el are dreptul de a-și acoperi mâinile cu ce are la dispoziție, de regulă haine. Mai mult, guvernul intenționează să schimbe câteva articole care urmăresc să protejeze demnitatea suspectului. De exemplu, în loc de imputado – urmărit penal – în investigado – sub investigație/anchetat”, a declarat pentru „Evenimentul zilei”, Esther Sanz Sieteiglesias, jurnalistă din Spania.

FOTO: FOTO: DAILYMAIL.COM

 

Ne puteți urmări și pe Google News