Verdictul împotriva lui Mohamed Mounir, cunoscut sub numele de Gnawi, a fost dat luni de o instanţă din oraşul Sale din nord-vestul Marocului. Artistul în vârstă de 31 de ani a fost arestat pe 1 noiembrie, imediat după ce a difuzat pe social media o înregistrare live în care face rime și înjură, spunând că  a fost abuzat de poliţie.

Unul dintre avocații rapperului susține că procesul este motivat de o melodie anterioară înregistrată de Mounir împreună cu alţi doi rapperi marocani, în care vorbesc despre dreptatea socială şi corupţia din regat. Ar fi vorba de piesa ”Aacha al-Chaab” a devenit virală pe social media. Aceasta are deja  16 milioane de vizualizări pe YouTube.

Verdictul de luni poate fi atacat. Imediat după pronunțarea sentinței, mai mulți fani ai lui Mounir s-au adunat în faţa tribunalului şi protestat, cerând eliberarea lui. Și Amnesty International a reacționat, într-un comunicat public.

”Exprimarea paşnică a unei critici la adresa poliţiei sau a autorităţilor nu este o infracţiune. (…) Dreptul internaţional protejează dreptul la libertatea de exprimare – chiar şi când opiniile împărtăşite sunt şocante sau jignitoare”, a punctat directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Heba Morayef, conform Agerpres.

Sursa foto: YouTube