Vecinul va decide pentru tine: centrală sau RADET

Vecinul va decide pentru tine: centrală sau RADET

Un document guvernamental anunță că asociațiile de proprietari vor fi obligate, prin lege, să aleagă o singură modalitate de încălzire pentru tot blocul. Proprietarii critică intenția și așteaptă informații transparente privind prețul agentului termic.

Românii ar putea fi obligați prin lege să aleagă de unde vor să se încălzească pe timp de iarnă: din sistemul centralizat sau de la centrala de apartament. Această prevedere este cuprinsă în Planul Național de Acțiune pentru Eficiență Energetică, ce urmează să fie aprobat de Guvern. În prezent, fiecare proprietar are libertatea de a opta oricând pentru debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire, pentru a-și monta o centrală de apartament, dar și pentru rebranșare, în caz că se răzgândește.

„Este de aşteptat să aibă loc schimbări de reglementare care să îi constrângă pe toţi consumatorii dintr-o clădire să opteze pentru una dintre cele două variante: fie să folosească propriile centrale de încălzire de apartament pe gaze, fie să fie toți conectați la sistemul centralizat de termoficare”, se arată în documentul publicat de Departamentul pentru Energie.

Șeful Agenţiei de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ, susține că legea va viza doar blocurile care se vor construi după apariția actului normativ, nu și pe cele vechi, deoarece „nu poți obliga un om să renunțe la o centrală și să se rebranșeze”.

Aplicare după eficientizare

La baza acestei intenții stă faptul că legislația actuală permite să existe, în același bloc, atât apartamente racordate la sistemul centralizat, cât și locuințe cu centrale de încălzire pe gaze, iar „aceasta duce la inegalităţi privind distribuirea costurilor în rândul consumatorilor individuali”, precizează Planul Național.

Potrivit fostului viceprimar al Capitalei, Marcel Nicolaescu, cel care a gestionat RADET în ultimul an, prevederea potrivit căreia asociațiile de proprietari vor fi obligate să aleagă un singur sistem de încălzire este în discuții de ceva vreme. Însă, spune acesta, o asemenea măsură s-ar putea aplica abia peste câțiva ani. Motivul: trebuie eficentizat și sistemul centralizat de distribuție a căldurii, precizează Marcel Nicolaescu, pentru EVZ.

„Cetățeanul trebuie să știe ce cumpără”

Asociațiile de proprietari critică această intenție a autorităților. „Este o aiureală. Într-o economie de piață, statul trebuie să spună ce oferă. Statul e unul dintre actorii economici ai țării, iar cetățeanul trebuie să știe ce cumpără”, ne-a declarat Radu Opaina, directorul general al Federației Asociațiilor de Proprietari din România. Conform acestuia, înainte de a opta pentru un sistem de încălzire, proprietarilor trebuie să li se furnizeze informații clare în privința prețului căldurii și a serviciilor prestate de furnizorul de energie termică.

Documentul guvernamental mai precizează că optarea pentru sistemul centralizat de termoficare „va crea nevoia de creştere a transparenţei contorizării consumului, ceea ce va duce, implicit, la nevoia de instalare a contoarelor”.

Marea debranșare

Numărul locuințelor care se încălzesc și folosesc apă caldă de la sistemul centralizat este într-o continuă scădere în ultimii ani, pe fondul creșterii prețurilor la gigacalorie. Astfel, cifrele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) indică o scădere a numărului de apartamente racordate la sistemul centralizat de la aproximativ 1,66 milioane, în 2007, la 1,59 milioane, în 2009, pentru a ajunge la 1,49 milioane, în anul 2011. Datele din luna mai 2014 indică un număr de doar 1,35 milioane de apartamente care primesc căldură din sistemul centralizat.