România și Statele Unite ale Americii au semnat un la acord cu privire pensii și la perioadele lucrate de români în SUA, și de americani în România.
Ministerul Muncii anunț că acest acord are scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, ”cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității”.
Acordul a fost semnat de de ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec, și de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Marius-Constantin Budăi, și va permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.
”Am avut, astăzi, onoarea să semnez, în numele României, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocități”, a spus Budăi.
Alte prevederi importante din acest acord
Ministerul Muncii mai arată că acordul conține, de asemenea, și alte dispoziții care se referă la exportul pensiilor.
”În cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată. Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Muncii.
Ministrul Marius Budăi a mai spus afirmat că acest acord deschide posibilitatea dreptului de pensie pe principiul totalizării, adică persoana în cauză are dreptul la cumulul vechimii în muncă, pentru perioadele în care a cotizat la sistemul de pensie din cele două state, România și Statele Unite.
”Documentul semnat permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu”, a mai susținut ministrul Muncii.
După semnare, Acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României.