Vechea ordine mondială a lui Trump

Vechea ordine mondială a lui TrumpJ.D Vance și Trump. Sursa foto: Instagram

Vrea Donald Trump acorduri cu Rusia și China pentru a diviza planeta? Ar trebui să le spună asta și americanilor, se afirmă într-un editorial al WSJ.

Discursul lui Trump de marți, din Congres, esențial pentru a înțelege ce vrea

După primele săptămâni din nou în funcție, și mai ales după cearta din Biroul Oval, de vineri, cu președintele Ucrainei, este clar că președintele Trump are proiecte pentru o nouă ordine mondială.

Poate că ar putea împărtăși această viziune cu țara când se va adresa Congresului, marți.

Viziunea convențională a domnului Trump este că el este mai presus de orice tranzacțional. Își dorește acorduri, în țară și în străinătate, pe care să le vândă drept mari succese.

Dar cu modul în care se desfășoară cel de-al doilea mandat al său, acest lucru ar putea să-și rateze ambiția.

Strategia domnului Trump pare să se îndrepte spre cea a lui Tucker Carlson și JD Vance, care văd America ca fiind în declin și incapabilă să conducă sau să apere Occidentul.

Trump lovește în interesele aliaților

Pare clar că domnul Trump vrea să se spele pe mâini de Ucraina. „Fie vei face o înțelegere, fie noi nu ne mai implicăm”, i-a poruncit vineri domnul Trump lui Volodimir Zelenski.

Acest lucru îl va încuraja pe Vladimir Putin să insiste asupra unor condiții și mai aspre pentru un acord de încetare a focului.

Domnul Trump pare preocupat în principal de reabilitarea domnului Putin în consiliile mondiale, precum G-7. El vrea un summit timpuriu cu președintele rus, deși domnul Putin nu a făcut nicio concesie cu privire la Ucraina sau orice altceva.

În timp ce e prietenos Moscova, domnul Trump lovește prietenii tradiționali din SUA.

Plănuiește taxe vamale de 25% pentru Canada și Mexic, încălcând propriul său acord comercial USMCA, iar secretarul său al apărării a amenințat că va invada Mexicul pentru a urmări cartelurile de droguri.

Probleme în Europa și Pacific

Vrea să lovească Europa de Vest cu tarife mari la mașinile sale și să pună tarife reciproce pentru restul lumii comerciale.

Aceste tarife sunt mai dure decât cele pe care le-a aplicat Chinei. El îl curta pe Xi Jinping, șeful Partidului Comunist, numindu-l un mare lider și vorbind despre o nouă înțelegere reciprocă.

Dar nu a arătat un interes similar în apărarea Taiwanului și a spus în trecut că China poate domina cu ușurință democrația insulară într-un conflict. Privind pe domnul Trump și Ucraina, liderii din Taiwan și Japonia ar trebui să fie profund îngrijorați.

Între timp, în America, domnul Trump a cerut controlul asupra Canalului Panama, pe care SUA l-au cedat prin tratat în 1999. Și vrea ca Danemarca să vândă Groenlanda SUA.

Atacul de la Pearl Harbor

Atacul de la Pearl Harbor; Sursa foto: U.S. Naval History and Heritage Command Photograph.

Noua ordine mondială a lui Trump e veche și periculoasă

Aceste mișcări împreună sugerează o viziune asupra lumii care a fost mult timp scopul izolaționiștilor americani: Lasă China să domine Pacificul, Rusia să domine Europa și SUA să domine America.

Orientul Mijlociu ar rămâne probabil o regiune de dispută, cel puțin până când domnul Trump va face un acord nuclear cu Iranul.

Toate acestea ar echivala cu o întoarcere epocală în lumea concurenței marilor puteri și a echilibrului de putere care a predominat înainte de al Doilea Război Mondial. Este mai puțin o lume nouă curajoasă și mai mult o revenire la una veche periculoasă.

Domnul Trump nu a articulat acest lucru, dar unii dintre intelectualii din jurul lui au făcut-o.

Care e strategia Pentagonului

Elbridge Colby, nominalizat pentru postul de șef de strategie la Pentagon, a susținut că SUA trebuie să părăsească Europa și Orientul Mijlociu pentru a se concentra pe Asia-Pacific.

Dar dl Colby a mai spus că și Coreea de Sud ar putea fi nevoită să se descurce singură. Ne-a spus într-o scrisoare de anul trecut și că „Taiwanul nu are în sine o importanță existențială pentru America”.

Domnul Vance este cel mai viguros promotor al strategiei de abandonare a Ucrainei, susținând că războiul cu Rusia este puțin mai mult decât o dispută etnică.

Ross Douthat, editorialistul New York Times, care a devenit un Boswell al domnului Vance, spune că vicepreședintele și președintele doar „renunță la iluziile de politică externă”. Spune că ei cred că America este „dispersată” și trebuie să se „recalilibreze și să se retragă”.

Trump trebuie să spună deschis americanilor ce vrea

Cu toate acestea, niciunul dintre lideri spune asta deschis.

Domnul Trump spune că face America din nou mare, nu că se retrage din apărarea libertății.

El spune că vrea „pace”, dar este pacea cu onoare sau o pace a mormântului pentru Ucraina și o acceptare a dominației chineze în Pacific?

Și de ce nu crește cheltuielile pentru apărare?

Dacă domnii Trump și Vance într-adevăr „înlătură” iluziile, de ce să nu aibă curajul să spună care sunt acele iluzii?

Poate pentru că o astfel de retragere ar putea să nu fie la fel de populară precum promisiunile vagi de pace.

Iar americanii s-ar putea să nu fie de acrod cu Donald Trump

Și poate pentru că retragerea americană ar putea să nu fie atât de pașnică pe cât cred ei.

Dacă Rusia obține pacea în condițiile ei în Ucraina, gândiți-vă ca Rusia ar putea să invadeze în altă parte, în viitor, și alte state mai puternice ar putea lua teritoriu de la vecinii lor.

Aliații Americii ar căuta noi relații comerciale și de securitate care să nu se bazeze pe SUA și care ar putea intra în conflict cu interesele SUA.

Japonia nu va mai avea de ales decât să devină o putere nucleară care să descurajeze China, și vor fi și altele.

După cum a spus Charles Krauthammer, declinul este o alegere.

Domnul Trump are obligația de a le spune americanilor ce nouă ordine crede că construiește.

Apoi putem avea o dezbatere despre intențiile lui și consecințele acesteia.

Marți seara ar fi un moment bun pentru a-și clarifica ambițiile.