VATICAN: Papa Francisc este "liber" să mestece sau nu frunze de coca în Bolivia

VATICAN: Papa Francisc este "liber" să mestece sau nu frunze de coca în Bolivia

Papa Francisc nu a confirmat faptul că va mesteca frunze de coca pentru a combate răul de altitudine în etapa boliviană a apropiatei sale vizite în America Latina, dar "este liber" să facă acest lucru, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de AFP.

"Papa va face ce crede de cuviinţă. Mi se pare că este un obicei popular pentru remedierea răului de altitudine. El nici nu a confirmat, nici nu a negat că va recurge la această metodă atât de populară şi de eficientă", a spus părintele Federico Lombardi, ca răspuns la o întrebare din timpul unei conferinţe de presă în legătură cu prezentarea călătoriei, informează Agerpres.

Papa Francisc va fi în vizită în Ecuador, Bolivia şi Paraguay în perioada 5-13 iulie, iar aeroportul din La Paz, capitala Boliviei, este situat la mai mult de 4.000 de metri în înălţime, scrie AFP

"Este ca un 'maté' argentinian, care este în general acceptat să fie băut atunci când cineva i-l oferă pe Place Saint-Pierre. Este un obicei local, ca o apă aromatică. Ştim cu toţii ca Papei îi place să participe la obiceiurile locale", a mai spus oficialul Sfântului Scaun. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul bolivian al culturii, Machica Marko, a afirmat că Papa Francisc, care nu are decât un plămân fiind operat de tânăr, a cerut "în mod special" ca în timpul vizitei sale în Bolivia să poată mesteca frunze de coca în maniera tradiţională a populaţiilor indigene. 

Papa Francisc a folosit, potrivit sursei citate, cuvântul "acullicar" care înseamnă "a mesteca" în limba spaniolă, mai degrabă decât a consuma infuzie de coca, aşa cum fac turiştii pentru a combate răul de altitudine când stau în La Paz. 

Frunza de coca, componenta principală a cocainei, este consumată în stare naturală şi în anumite provincii din nordul Argentinei, ţara natală a Papei Francisc, al cărui nume civil este Jorge Mario Bergoglio. 

ONU a readmis Bolivia, în anul 2013, în Convenţia din 1961 privind drogurile, prin includerea în textul său a mestecării frunzelor de coca, la un an după ce La Paz a denunţat această convenţie care interzicea Boliviei una dintre practicile sale tradiţionale. 

Bolivia, care este al treilea producător mondial de coca şi cocaină, după Columbia şi Peru, are circa 25.300 de hectare de plantaţii de coca, potrivit cifrelor ONU, în timp ce o lege de 1980 nu autoriza plantaţii pe suprafeţe mai mari 12.000 de hectare destinate utilizării legale a acestor frunze, informează AFP.