Vasilescu, BNR: Ministrul agriculturii a căzut în capcana "trăncănitorilor"

Vasilescu, BNR: Ministrul agriculturii a căzut în capcana "trăncănitorilor"

După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a urecheat presa, cerând să selecteze mai bine mesajele dacă se doreşte reducerea inflaţiei, întrucât nu orice "trăncănitor" are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, a intervenit în emisiunea "100%" de pe B1 TV şi a precizat că ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a căzut în capcană şi a anunţat scumpiri de 10%.

"A căzut în această capcană până şi ministrul agriculturii care a ieşit să spună că nu se vor scumpi alimentele cu 30% cum spun unii la televizor, ci se vor scumpi cu 10%. L-a luat valul! Nu au cum să crească nici cu 10% pentru că e cererea scăzută", a explicat Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, În România scade cererea, iar asta e o mare problemă. "Nu poate să crească preţul pâinii la 20 - 30% în condiţii de cerere scăzută", a spus consilierul guvernatorului BNR, în emisiunea "100%" cu Robert Turcescu, de pe B1TV.

"Piaţa valutară din România este calmă" Întrebat de Robert Turcescu şi de invitatul ediţiei de aseară, junalistul Dan Tăpălagă, ce se va întâmpla cu cursul valutar după ce la BNR nu vor mai intra bani de la FMI, Vasilescu a precizat că piaţa valutară de la noi este calmă.

"BNR nu a mai intervenit de mult timp în piaţă. Piaţa valutară a României, alături de pieţele din celelalte state vecine, este calmă. Aceste cursuri sunt stabilite de cerere şi ofertă", a explicat Adrian Vasilescu.

El a adăugat că banca centrală nu are ca ţintă cursul valutar, ci doar inflaţia.

"România este pe ultimul loc, este cea mai săracă ţară din UE. De ce este aşa? Inflaţia este o componentă a acestei situaţii. În România, inflaţia are un puternic impact emoţional. Această componentă emoţională este dată de frica de inflaţie. Un economist american spunea: "Mi-e frică de inflaţie, dar mai frică îmi e de frica de inflaţie". Când la televizor apar oameni care vin din anumite zone al economiei şi spun o să se scumpească alimentele cu 30%, astea sunt poveşti!", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Băsescu la "Naşul": vine şeful abatorului şi ameninţă că scumpeşte produsele

Şi şeful statului, Traian Băsescu, a precizat în emisiunea "Naşul", că în ultima perioadă pe la posturile TV s-au perindat mai mulţi şefi de abator sau de brutării şi au anunţat scumpiri fabuloase la alimente. Întrebat de Radu Moraru, moderatorul emisiunii, dacă a urmărit declaraţia guvernatorului BNR, Băsescu a precizat că nu, dar o să caute să vadă exact ce a spus Isărescu. "Nu există exemplu mai concludent decât îi vedeţi pe băieţii ăştia: care are un abator, vine la Realitatea şi spune cum scumpeşte el carnea; care are o crescătorie de găini, vine găinarul şef la televizor şi spune cum scumpeşte el carnea de pui. Aici suntem, ăştia sunt oamenii care fac politica mediatică şi dau informaţiile în ţară. Ei ştiu un singur lucru: «am găini - trebuie să-mi apăr găinile, am porci - trebuie să apăr porcii, sunt politician de opoziţie - trebuie să înjur şi să mint despre situaţia ţării». Asta-i realitatea mijloacelor mass-media şi populaţia asta aude în fiecare zi", a comentat însă şeful statului.

Isărescu către presă: "Disciplinaţi-vă, vă rog, selectaţi mai bine mesajele!" În cadrul conferinţei organizate joi la BNR pe tema inflaţiei, guvernatorul a fost întrebat care sunt cauzele inflaţiei ridicate în ciuda recesiunii, în condiţiile în care discursul băncii centrale pare a indica un atac media care duce la creşterea preţurilor, informează mediafax.ro.

Guvernatorul BNR a fost rugat să ofere mai multe detalii privind cauzele inflaţiei ridicate, chiar şi fără majorarea TVA, întrucât explicaţiile de până la acel moment se puteau rezuma la: "nu înţelegem de ce cresc preţurile la combustibili, ulterior nici la lapte, un război întreg la televizor pe preţurile la carnea de pui", ceea ce lăsa impresia că ieşirea din ţintă este rezultatul unui atac media interesat.

Răspunsul lui a fost "Deci vreţi să trăiţi într-o ţară cu inflaţie scăzută. Disciplinaţi-vă vă rog, selectaţi mai bine mesajele, dacă vreţi să vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul. Că asta faceţi. Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi".

El a arătat că anticipaţiile inflaţioniste sunt puternic influenţate negativ pentru că "de dimineaţa până seara se vorbeşte despre creşteri de preţuri".

"Încercăm să calmăm populaţia şi să transmitem un mesaj, poate mai virulent decât de obicei, legat de toate aceste discuţii, în ideea că se poate discuta orice în ţara asta şi ele să nu aibă un cost. Faceţi ştiri de senzaţie. Foarte bine! Să ştiţi că ele au un cost. Acesta este mesajul pe care vă rog să îl transmiteţi. Dacă urmăriţi numai vânzarea ştirii la televiziune şi pe Mediafax, daţi în continuare bombe din astea şi noi ce să facem?!", a continuat guvernatorul băncii centrale. Principală cauză de majorare a inflaţiei - creşterea TVA Isărescu a precizat că nu dezbaterile publice sunt motivul principal pentru inflaţia ridicată, dar au o anumită contribuţie, de până la 0,5%.

"Aveţi oameni care în mod zilnic ne vorbesc despre depreciere. Căutaţi-i la conturile în valută şi vedeţi câtă valută au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odată şi odată trebuie spus că lipsa de disciplină în dialogul public are nişte costuri. Voi credeţi că sunteţi mimoza pudică şi puteţi spune ce vreţi şi nu o să vă zică nimeni nimic. Uite, vă zic eu acum!", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a extins ulterior explicaţiile arătând că maniera în care se poartă discursul public şi în care este reflectat acesta în media dăunează inclusiv imaginii ţării în exterior.

" Toţi trebuie să supravieţuim crizei, inclusiv televiziunile, ziarele, noi vă spunem să supravieţuiţi, să o duceţi bine, dar să ştiţi că sunt nişte costuri. Aste este enervant pentru mine, când vă aud şi vă citesc şi văd cât vă minunaţi că se întâmplă aia şi aia, exact dumneavosatră. Aveţi şi dumneavoastră o contribuţie, cel puţin acest lucru să îl acceptaţi, că nu sunteţi numai de mângăiat pe creştet şi dat mâna cu dumneavoastră.", a spus Isărescu.

Ne puteți urmări și pe Google News