Vasile Dâncu: "Vrem să construim o voce a Transilvaniei"

Vasile Dâncu: "Vrem să construim o voce a Transilvaniei"

Sociologul social-democrat Vasile Dâncu, împreună cu prietenul său Ioan Rus, fost ministru de Interne în guvernul Năstase, şi omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei CFR Cluj, s-au asociat în vederea constituirii unui trust media care să se ocupe de problemele Transilvaniei.

Trustul, care va cuprinde posturile de televiziune NCN şi Transilvania Channel, cotidianul Mesagerul de Cluj, săptămânalul Servus Cluj şi portalul online Citynews, va avea şi un studio la Bucureşti, dar care va avea ca principală preocupare tot problemele Ardealului.

Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Vasile Dâncu spune că, deşi priveşte presa ca pe o afacere, acest trust media este "o investiţie de serviciu public" pe care o datorează Transilvaniei.

EVZ: De ce aţi investit în presă într-un moment în care această afacere merge relativ prost? Vasile Dâncu: Am făcut-o în cunoştiinţă de cauză. Dincolo de momentul dificil prin care trece acum, presa cred că se va adapta la condiţiile economice. Din punctul meu de vedere, presa este un business. Dar aceasta este o investiţie de serviciu public. Ştiu că există şi o televiziune şi un radio public, dar o datorăm Transilvaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu vă aşteptaţi la profit? Nu ne aşteptăm la profit imediat. Ceea ce vrem este să construim o voce a Transilvaniei. Pierderi nu cred vom mai avea în mai puţin de un an de zile. Şi instituţiile media din care va fi format grupul erau business-uri destul de gândite economic. În următoarele 30 de zile vom face un audit al acestor instituţii şi vom gândi integrarea în grup.

Cam care va fi valoarea investiţiei? Va fi o investiţie de câteva milioane de euro. Suma exactă o vom şti atunci când vom fi listaţi pe bursă.

Am citit că vreţi să vă extindeţi în Bucureşti. Deocamdată lucrăm, până la 1 decembrie, să consolidăm posturile NCN şi Transilvania Channel. Vom avea şi un studio la Bucureşti, dar cu jurnalişti care ştiu problemele Transilvaniei şi ce întrebări să pună. Din 2012 ieşim şi la nivel naţional.

Postul va avea o orientare politică? Nu. Va fi politica comunităţii transilvănene, fără demagogie. Orientarea va fi de promovare a elitelor şi personalităţilor noastre, a legăturilor Transilvaniei cu România. Iar ideologia va fi cea de "story-telling". Vrem să spunem poveştile noastre, ale transilvănenilor. Nu suntem mai buni decât alţii, dar suntem diferiţi.

Iar trustul va avea coduri deontologice şi nu va avea o aparteneţă politică. Rămâneţi în PSD? Sunt doar simplu membru, dar mai reflectez la aceasta. Vreau să fiu profesor şi să mă ocup de strategia media.

Veţi avea o emisiune la unul din posturile de televiziune din trust? Nu. Vreau să mă ocup de management. Vrem să deschidem trustul pentru proiecte de free-lancing, vrem să avem o platformă virtuală cu care să încheiem parteneriate.

CITIŢI ŞI:

Dâncu, Rus şi Paszkany, asociaţi într-un trust de presă