Vasile Dâncu: Despre sublimele neputințe ale viitorului președinte

Vasile Dâncu: Despre sublimele neputințe ale viitorului președinte

Sociologul Vasile Dâncu explică, într-o analiză publicată pe blogul său, de ce viitorul președinte al Românieinu va putea să schimbe țara, indiferent că vorbim de Klaus Iohannis sau de Victor Ponta.

”Apoi va veni luni dimineața și va trebui să dăm ochii din nou unii cu alţii. Pontiști cu iohanişti, pesedişti cu aceliști, învinși cu învingători. Sondajele vor arăta că optimismul şi indicatorul de direcţie în care merge țara vor sălta brusc. O nouă epocă în istorie? Bacovia ar spune mai simplu: o nouă primăvara pe vechile dureri.

Vom avea un nou preşedinte, care va spune ca este preşedintele tuturor, ca vrea o națiune unită, că totul trebuie reluat de la zero, începe anul I al erei fără de escu. Sunt sigur ca va fi emoţionat și va fi sincer. Se va gândi ca are 10 ani în față pentru a schimba România. Nu știu dacă va mai vrea vot electronic sau vot prin corespondență, dar asta nu se va vedea din primul moment.

Totul pare simplu doar că viitorul preşedinte nu are mijloace constituționale pentru a schimba radical România, chiar dacă ne putem închipui că ar avea un plan perfect şi o echipă de 25.000 de specialiști. Dacă va vrea să fie jucător ca preşedintele actual s-ar putea trezi cu 7,4 voturi împotriva și cred că aceasta nu este o perspectivă pe care şi-ar dori-o învingătorul de duminica seara. Dar nu-i lipsesc doar mijloacele constituționale, noului preşedinte îi lipsesc multe alte pârghii. Dar cea mai mai importanta parghie pe care n-o s-o aibă viitorul președinte suntem Noi. Da, noi înșine și semenii noștri nu il vom sprijini pe viitorul președinte dacă va vrea să schimbe totul, din temelii. Noi înșine vom vrea mereu o schimbare a celorlați, dar nu a noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele dacă va dori să facă o reforma a admistraţiei se va lovi de armata funcţionarilor care vor să-și păstreze privilegiile pentru ei, nevestele lor sau clienţii politici. Partidele care l-au sprijinit îl vor face să se răzgândească.  Descentralizarea sau regionalizarea administrativă vor fi considerate mari pericole pentru dezmembrarea tarii. Transilvania este fragilă, Kosovo este recent, nu suntem pregătiţi pentru descentralizare, i se va spune din partea celor care l-au susţinut. Cum să dăm administraţiei locale dreptul de a hotărî ce se face cu banii, acolo sunt baronii, este coruptia, acolo se fură ca în codru şi nici nu exista competențe pentru o gestiune previzională a resurselor. Guvernarea este pentru Capitală, acolo sunt doar niște țărani!

Nici tinerii nu vor avea mai multe locuri de muncă, preşedintele nu poate face așa ceva, iar guvernul nu face decât sa raporteze ce au mai făcut firmele private. Să facem o scoală adevărată, fără diplome false, fără corupţie? Nici asta nu se poate, universităţile de stat răspândite peste tot sunt mândria parlamentarilor şi familiilor lor, nici un preşedinte nu va lua taurul coarne. Nici 6% din PIB nu va face parte parte din proiectele de viitor ale noului președinte, se știe ca nu avem bani, iar de scoală ne aducem aminte mai ales în campanie.

Credeţi ca Preşedintele va putea face o constitutie nouă care să echilibreze mai bine puterile în stat? Credeţi ca noul Preşedinte va fi fericit când DNA va pune cătușele unuia cu care s-a pozat în campanie, cuiva drag sau, Doamne fereşte, cuiva din familie? Cu tot respectul pentru cei doi candidaţi, îmi e greu sa cred că vor avea resurse pentru a schimba obiceiul lucrului fușerit din tara lui Dorel sau să unească ceea ce în fiecare zi căutăm să dezbinăm, separăm, dezmembrăm. Credeţi că noul preşedinte va vizita spitalele în care mor bolnavii cu zile si va milita pentru ca amărâții acestei lumi să aibă măcar speranța unui tratament egal cu cei bogaţi și puternici?

Va face noul preşedinte un efort de a reduce numărul de parlamentari sau a posturilor din administraţie? Poate încerca, dar nu are șanse de reușită, mai ales că acum poate fi suspendat cu prezență de 30%. Indiferent cine va câștiga cred că sunt puține șanse să facă o strategia pentru schimba destinul comunităților rurale, acolo unde peste 80% dintre gospodării au veceul în fundul curții. Şi viitorul preşedinte se va lupta să ia cât mai multa putere pentru el și ai lui și nu cred că va încerca să dea opoziţiei măcar atâta putere cât a obținut la urne.

Credeţi ca preşedintele viitor va risca să le spună românilor adevarul despre România, lucruri pe care nu vrem să le auzim?Adică: nu întotdeauna ne omorâm după muncă, nu ne place să respectăm regulile și  legile, suntem superficiali și avem încă multe lacune de civilizaţie, ori ca suntem prea individualiști și ar trebuie sa fim mai solidari şi cu un spirit civic mai dezvoltat. Nu cred, ar fi un șoc național, iar televiziunile l-ar face praf de dimineața până seara. În fine, dacă am continua lista neputințelor celui mai votat dintre pământenii plaiului mioritic ne-ar trebui mult spațiu dar și mai mult timp.”

Citiți analiza integrală AICI.