Vasile Andriuța, un medic epidemiolog care s-a luptat cu epidemia de holeră și cu pandemia de COVID-19, a plecat la pensie după 58 de ani de activitate. El a povestit despre provocările și satisfacțiile meseriei sale, dar și despre familia care l-a susținut.
Vasile Andriuța, un medic epidemiolog care a lucrat în perioada epidemiei de holeră în anii 1980 și a pandemiei de COVID-19 din anii 2020, a plecat la odihna bine-meritată după 58 de ani de activitate medicală.
Vasile Andriuța se pensionează
Ultimii 15 ani i-a dedicat IMSP Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi”, unde a fost unul dintre eroii-veterani în halat alb. Va ține legătura cu colegii, cărora le-a urat mult succes.
Conducerea spitalului i-a organizat o sărbătoare de rămas bun, plină de flori, aplauze și cuvinte de recunoștință. A declarat că va păstra jurământul lui Hipocrate și după pensionare și că va sări în ajutor oricând va fi nevoie de el.
Într-un interviu acordat Unica.md, Vasile Andriuța a povestit despre meseria sa periculoasă, dar și nobilă, care l-a pus față în față cu multe focare de boli infecțioase în țară.
Vasile Andriuța a trecut prin clipe grele pe durata pandemiei
El a spus că a avut o familie care l-a înțeles și l-a susținut tot timpul, și că se bucură de rezultatele muncii sale. Vasile Andriuță a adăugat că a fost implicat în proiecte americane pentru controlul infecțios și că a contribuit la îmbunătățirea condițiilor sanitar-epidemiologice la spitalul „Gheorghe Paladi”.
Medicul epidemiolog care a plecat la pensie după 58 de ani de activitate, a mărturisit că a fost marcat de multe cazuri dificile, dar cel mai dureros a fost cel al pandemiei de COVID-19. El a spus că a văzut cum mulți vârstnici au murit din cauza complicațiilor și că nu putea uita ochii lor care cereau ajutor. A recunoscut că nici medicii nu erau pregătiți pentru acest scenariu și că a trebuit să-i convingă pe unii colegi să lucreze în focare.
Vasile Andriuța a povestit că a venit în medicină cu o experiență bogată, fiind călit de focarele de holeră din anii 70-80, când a lucrat în marină. El a spus că meseria de medic cere multă responsabilitate, jertfire de sine, profesionalism și pregătire continuă. El i-a îndemnat pe tinerii care aleg calea medicinei să-și execute cu mândrie datoria toată viața, ca să aibă și o satisfacție sufletească.