Unul dintre ultimii supraviețuitori ai "Detașamentului Păuliș"
Vasile Adam, născut pe 22 octombrie 1922, este unul dintre ultimii supraviețuitori ai „Detașamentului Păuliș”, creat în vara anului 1944 pentru a opri înaintarea trupelor ungurești care încercau să pătrundă în România prin Defileul Mureșului.
„Detașamentul Păuliș a avut misiunea de a zădărnici acțiunea de eliberare a Transilvaniei de Nord, teritoriu ocupat în urma Dictatului de la Viena.”
La vârsta de 102 ani, Adam, colonel în retragere, rememorează cu precizie evenimentele trăite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv faimoasa bătălie de la Păuliș.
Mărturii din lupta de la Păuliș și sacrificiile camarazilor
În timpul bătăliei de la Păuliș, Vasile Adam, care era elev militar la Școala de subofițeri de la Radna, a trăit momente de neuitat. „Eram elev în anul II și din școala noastră au format Detașamentul Păuliș.
Trupele erau dincolo de Iași și noi, fiind mai aproape, ne-au băgat pe front.” Lângă camarazii săi, Adam a fost martor la pierderi dureroase: „Au murit 44 de elevi sergenți din Batalionul 2 în care eram și eu, trei ofițeri și doi subofițeri.”
Totodată, veteranul își amintește cu emoție de datoria îndeplinită pentru țară, declarând: „A fost o bucurie să apărăm țara. Asta avem după familie, avem țara, iar eu mi-am iubit țara din toată inima.”
Viața de după război și dedicarea pentru veterani
După război, Vasile Adam s-a dedicat instruirii și ajutorării altor soldați, activând ulterior în diverse funcții civile. „Am urmat o școală sanitară, activând ca asistent medical igienist la fostul Sanepid, iar apoi ca tehnician de statistică medicală.”
Păstrând vie memoria războiului, Vasile Adam a activat și în cadrul Asociației Veteranilor de Război „Peneș Curcanul”, unde a fost președinte timp de 11 ani. „După Revoluția din 1989, Vasile Adam a constituit la nivelul județului Vaslui filiala Veteranilor de Război,” fiind răsplătit cu titlul de președinte de onoare pentru devotamentul său, scrie Agerpress.ro