Principiul subsidiarității nu se aplică în cazul vârstei legale de pensionare. Fiecare stat membru al Uniunii Europene este îndrituit să stabilească de la sine vârsta la care persoanele active se pot retrage din piața muncii.
Vârsta de pensionare în România. În această privință, țara noastră se află printre statele unde oamenii se pot pensiona la 61 de ani și nouă luni, în cazul femeilor și 65 de ani în cazul bărbaților. Un indicator important care trebuie luat în calcul atunci când se stabilește pragul de pensionare este speranța de viață.
Potrivit Eurostat, Spania stă cel mai bine la acest capitol, cu o medie de 83 de ani. Din păcate, România se află la coada clasamentului, pe penultimul loc după Bulgaria, cu o medie de sub 75 de ani.
Vârsta de pensionare în România
Pensia pentru limita de vârstă se obține după o perioadă minimă de cotizație la sistemul public și se acordă după ce persoana respectivă atinge vârsta standard de pensionare. La 1 ianurie 2022, autoritățile au stabilit stagiul minim de cotizare de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați.
Pe de altă parte, stagiul compet este de 31 de ani și 9 luni pentru femei. De menționat este faptul că pragul va crește etapizat în cazul femeilor până în 2030 la 35 de ani. Pentru bărbați stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
La nivelul Uniunii Europene, România se află pe locul 9 în ceea ce privește vârsta de pensionare. În Europa centrală, în Austria pragul este de 65 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei. Cetățenii eleni primesc pensie la 62 de ani, indiferent de sex. Ceva mai avantajați sunt turcii care se pot pensiona la 52 de ani respectiv 49 în cazul femeilor.
Excepții
La polul opus se află Norvegia, cu cea mai mare vârstă de pensionare, unde atât femeile cât și bărbațiii pot obține pensii la 67 de ani. Statul nordic a fost o prezentă constantă în top 3 cele mai fericite societăți din lume. Aceeași vârstă de pensionare o regăsim și în Islanda, potrivit stirileprotv.
Statele care formează alianța Benelux, au o vârstă de pensionare de 66 de ani și trei luni, pentru Olanda și de 65 de ani pentru Belgia. În România există posibilitate de a ieși anticipat la pensie, la o vârstă sub pragul standard.
În aceste condiții pentru a se calcula pensia obținut se va lua în considerare venitul mediu brut obținut în ultimii 5 ani de activitate. Totodată, trebuie menționat că valoarea obținută nu trebuie să fie mai mare de 85% din salariu.
De asemenea,se poate aplica un factor de corecție în funcție de vechimea în muncă. Prin urmare, cei care cotizat mai mulți ani pot primi o pensie mai mare.