Legea pensiilor propune modificări semnificative care vor afecta toți românii. Printre acestea se numără propunerea de a egaliza vârsta de pensionare pentru femei cu cea a bărbaților, până în 2035.
În prezent, femeile pot opta pentru pensionare la 63 de ani, cu o ajustare prevăzută până în 2030. Conform Legii pensiilor, noua eșalonare a vârstei standard pentru femei va fi implementată treptat până în 2035, respectând criteriile stabilite în legislație.
Vârsta de pensionare pentru femei. În ce condiții se poate ieși mai repede
Se propune însă o nouă prevedere în legislația privind pensiile, care vizează femeile care au avut copii.
Conform acestei propuneri, femeile care au crescut copii până la vârsta la care aceștia au împlinit 16 ani ar putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare, conform unei scheme stabilite în acest sens.
Vârsta de pensionare pentru femei va fi mai mică, însă doar dacă sunt îndeplinite o serie de condiții. Femeile vor putea ieși cu șase luni mai devreme la pensie dacă au avut un copil, cu un an mai devreme pentru doi copii și se va continua cu o scădere progresivă până la maximum de trei ani și șase luni pentru șapte copii.
De altfel, vor putea ieși mai repede la pensie și femeile care au avut copii adoptați și care au fost crescuți timp de cel puțin 13 ani.
Poți ieși mai repede și dacă îți cumperi vechime
O altă prevedere care se aplică și în cazul bărbaților, și care le poate reduce vârsta de pensionare e cea referitoare la cumpărarea de vechime.
Pentru a achiziționa vechime pentru oricare șase ani din perioada necontributivă, va trebui să încheiați un contract de asigurare voluntară.
Vechimea cumpărată în baza acestui contract poate fi folosită doar la momentul îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei de limită de vârstă.
De asemenea, veți avea posibilitatea să plătiți în rate și să luați în considerare și plățile parțiale.