Variola maimuței a ajuns lângă România. Anunțul lui Alexandru Rafila: Virusul nu trece granița

Sursa foto: Facebook

Ministrul Sănătății spune că nu trebuie luate măsuri suplimentare, după ce Ungaria a întegistrat primul caz de variola maimuței. Peste 300 de cazuri au fost depistate în lume, iar Comisia Europeană a anunațat că va cumpăra un vaccin împotriva variolei.

Variola maimuței se apropie tot mai mult de România. Ungaria a înregistrat primul caz la un bărbat de 38 de ani, iar imediat au început să apară îngrijorări.

În lume, au fost diagnosticate de la începutul lunii mai și până în prezent, peste 300 de cazuri de variola maimuței, în 20 de țări. Cele mai multe au fost în Marea Britanie.

Ministrul Sănătății spune însă că nu este deloc relevant faptul că un astfel de caz a apărut la granița României. „Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz. Nu are niciun fel de relevanță că a apărut la graniță. Virusul nu trece granița. Este importantă identificarea cazului de infecție și izolarea contacților, eventual vaccinarea lor“, a adăugat a declarat joi Alexandru Rafila.

UE cumpără vaccinuri

Comisia Europeană a anunțat că va cumpăra vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei. Numărul de doze și procedurile de achiziționare vor fi discutate cu statele membre în următoarea perioadă.

Ar putea fi achiziționat vaccinul Imvanex, produs de Bavarian Nordic şi folosit pentru variola umană, şi medicamentul antiviral Tecovirimat produs de compania americană Siga Tehnologies. România a solicitat 1000 de doze de vaccin împotriva variolei, dar nu se știe dacă acestea vor sosi într-una sau mai multe tranșe,

„Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene. Probabil că vom primi o cotă parte similară cu populația României din totalul populației UE. Pentru un o persoană care a luat contact cu virusul este necesară administrarea a două doze“, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Simptomele bolii

Variola maimuței este legată de cea umană, având simptome similare, dar cu o erupție cutanată mai severă. Pacienții încep de obicei cu febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și dureri de cap. În general, după una până la trei zile, începe să se dezvolte o erupție cutanată distinctă. Medicii spun că este foarte rar ca pustulele variolei să conducă la cicatrici secundare, la fel ca și în cazul varicelei.

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că majoritatea cazurilor nu vor fi grave, dar că persoanele cu un sistem imunitar deficitar, femeile însărcinate, dar și copiii pot prezenta simptome mai severe, dacă se infectează cu variola maimuței. De asemenea OMS estimează că numărul de cazuri de îmbolnăvire va continua să crească.