Varianta BA.2 a Omicron spulberă visul de a scăpa de pandemie. Rezistă la tratamente și se răspândește îngrijorător de repede

Sursa: Arhiva EVZ

Conform unor specialiști, varianta BA.2 a Omicron are o rată de răspândire mai accentuată decât tulpina originară, provoacă forme grave de boală și nu răspunde la tratamente.

Studiile din Japonia arată că noua variantă Omicron posedă caracteristici care o fac mult mai agresivă decât varianta Delta sau celelalte precedente.

Mai mult, BA.2 pare să fenteze răspunsul imunitar dezvoltat în urma vaccinării. Din acest motiv, specialiștii recomandă efectuarea dozei booster de vaccin, care scade probabilitatea de a contracta boala post-infecție, cu 74%.

BA.2, rezistent la tratamentul cu anticorpi utilizat împotriva Omicron

Site-ul bioRxiv a distribuit rezultatele analizei, iar după interpretarea lor,  medicul Daniel Rhoads, șeful microbiologiei de la Cleveland Clinic din Ohio, preconizează că este un virus mult mai puternic decât BA.1.

„Din perspectivă umană, ar putea fi un virus mai rău decât BA.1. Ar putea fi capabil să se transmită mai bine și să provoace o formă mai gravă a bolii", spune specialistul.

BA.2 prezintă zeci de gene distincte de cele care compun varianta Omicron, fiind la fel de diferit de varianta inițială, precum este de divergent în raport cu variantele Alfa, Beta, Gamma și Delta.

„După cum știți, BA.2 este numit 'Omicron invizibil', pentru că nu este evidențiat de testele PCR precum este Omicron, ca eșec al genei-țintă S. Prin urmare, laboratoarele trebuie să secvențieze virusul pentru a găsi această variantă. Stabilirea unei metode de a detecta în mod specific sub-varianta BA.2 ar fi primul lucru pe care multe țări trebuie să îl facă", arată Kei Sato, un cercetător japonez.

Varianta BA.2, sfârșitul pandemiei?

Subvarianta noii tulpini Omicron, ce poartă denumirea de BA.2, a fost identificată în mai multe țări - Danemarca, Regatul Unit, Norvegia, Africa de Sud etc-, inclusiv în România. Tot mai multe voci sunt de părere că omenirea trăiește în prezent ceea ce ar putea fi sfârșitul pandemiei. Este și cazul doctorului Adrian Marinescu, care a explicat miercuri, 2 februarie, fenomenul apariției noilor variante a virusului SARS-CoV-2.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală este de părere că România se apropie de sfârșitul pandemiei de coronavirus, motiv pentru care, în această perioadă, mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 sunt mult mai transmisibile decât cele precedente, însă prezintă o virulență mai redusă.

Pe măsură ce virusul se răspândește, acesta capătă mutații

„Evident că variantele virale care sunt către finalul pandemiei se transmit foarte ușor, dar cu virulență redusă. E cumva ciclul natural al virusului și ne așteptăm să fie partea de încheiere”, a declarat medicul Adrian Marinescu într-o intervenție televizată la Antena 3.

Pe măsură ce un virus se răspândește, acesta capătă în mod natural mutații aleatorii care pot schimba modul în care se comportă, cum ar fi cât de contagios este sau cât de grav poate îmbolnăvi oamenii – deși multe mutații nu vor schimba modul în care virusul afectează oamenii.