Îngheţarea pieţei imobiliare a atras după ea prăbuşirea industriei mobilei.
De asemenea, criza economică a făcut ca înlocuirea pieselor de mobilier să se facă din ce în ce mai rar.
Toate acestea au făcut ca vânzările producătorilor europeni de mobilă au scăzut, la trei luni, cu 20-50%, ceea ce a dus la disponibilizări şi închideri de companii.
În acest sens, organizaţia patronală Uniunea Europeană a Mobilei (UEA) cere facilitarea accesului la credite, în special pentru IMM, şi stimulente fiscale, precum reducerea TVA.
De la criza de încredere, la recesiune
"Ceea ce la început a fost o criză a consumului, cauzată de lipsa de încredere, apărută ca urmare a crizei financiare, s-a transformat acum într-o recesiune în toată regula. Scăderea cifrei de afaceri între 20% şi 50% în primul trimestru se va accentua în continuare în acest an", a declarat, într-un comunicat, preşedintele UEA, Martin Cudka, citat de Mediafax.
Importuri din China El a adăugat că importurile din China au continuat să crească în primele luni ale anului, deşi cu o rată mult mai mică.
"Criza economică venită peste problemele structurale ale industriei de mobilă îşi arată deja aspectele cele mai neplăcute, afectând puternic cifra de afaceri şi forţa de muncă angajată. Reducerea comenzilor cu 20-50% a condus la disponibilizări de personal şi închideri de companii", susţin reprezentanţii UEA.
Înlesniri fiscale De asemenea, producătorii europeni cer acordarea unor înlesniri fiscale în cazul investiţiilor pentru design, cum ar fi reduceri de impozit în cazul în care profitul este reinvestit în acestfel de operaţiuni, precum şi îmbunătăţirea legislaţiei privind protecţia designului împotriva copierii.
Alte măsuri solicitate de UEA vizează deschiderea pieţelor restricţionate, eliminarea internaţională a taxelor vamale pentru mobilă şi materiale folosite la fabricarea acesteia.
Potrivit datelor UEA, la nivel european există peste 100.000 producători, cu 1,2 milioane de angajaţi direcţi şi două milioane de salariaţi în industriile furnizoare pentru sectorul de mobilă.
La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) solicită intervenţia autorităţilor la nivel naţional şi european pentru susţinerea industriei.
CITIŢI ŞI: Mobila românească, din Casa Regală în sufrageria de bloc Vânzările de mobilă vor scădea cu 27% CASA: Se poartă mobila cu multe spaţii de depozitare