Vânzarea de bărci pneumatice turcești în Marea Britanie, interzisă

Vânzarea de bărci pneumatice turcești în Marea Britanie, interzisă Migranți. Sursa foto: Dreamstime

Noul acord dintre Regatul Unit şi Turcia  pentru combaterea imigrației prevede întreruperea aprovizionării cu bărci  și colaborarea între serviciile de informații.

„Vom încerca toate soluţiile pentru a opri debarcările ilegale, atât acasă, cât și pe plan internațional''. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak continuă lupta împotriva imigrației ilegale, în conformitate cu priorităţilor sale și a motto-ului electoral: ''Opriți bărcile''.

Dacă Brexitul a scos Regatul Unit din UE, acum, guvernul britanic priveşte către partenerul său, Turcia. Cele două țări au început o nouă cooperare pentru a implementa acțiuni coordonate și comune în încercarea de a rezolva problema de la rădăcină, și anume ''prin întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu şalupe și alte materiale folosite de traficanții de persoane pentru a-i aduce pe solicitanții de azil pe țărmurile britanice'', scrie Il Fatto Quotidiano.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Astăzi am semnat un nou acord cu Turcia'', a anunțat Sunak într-un mesaj pe Twitter în care a precizat cele trei obiective ale colaborării: destructurarea lanțurilor de aprovizionare cu bărci pneumatice (care anul acesta au fost folosite pentru transportul a peste 15.000 de imigranți ilegali peste Canal), combaterea criminalităţii organizate și, prin urmare, împărtășirea informațiilor într-o manieră mai eficientă printr-un nou Centru de Operațiuni de Excelență aflat în Turcia, condus de Poliția Națională Turcă şi finanţat de Regatul Unit cu 3 milioane de lire sterline.

Aproape toate bărcile folosite de contrabandiști provin din Turcia

O sursă citată de ziarul The Telegraph a estimat că 80-90% dintre bărcile mici folosite de contrabandişti pentru a traversa Canalul Mânecii către coasta britanică provin din Turcia. Pare că majoritatea navelor care navighează spre Marea Britanie ar fi construite în ateliere clandestine turcești și echipate apoi cu motoare exterioare expediate din China. Potrivit National Crime Agency (NCA), bărcile sunt transportate apoi în Germania pentru a fi expediate pe coasta franceză.

Luna trecută, ministrul imigrării, Robert Jenrick, a efectuat o serie de vizite în țări precum Belgia, Tunisia și chiar în Italia, care s-au încheiat cu o inspecție a punctului de joncţiunii Kapıkule de la granița turco-bulgară, considerat cel mai mare și mai aglomerat punct de trecere a imigranților ilegali din Europa.

Colaborarea strânsă cu alte țări (inclusiv Italia, prin urmare) este esențială pentru a contracara rețelele de trafic de persoane și pentru a întrerupe furnizarea de materiale precum bărci pneumatice și motoare care facilitează traversările clandestine – a declarat Jenrick pentru BBC, anunțând acordul cu Turcia – Colaborarea cu Ankara este absolut critică, având în vedere poziția geopolitică a acestei țări aflată între Europa și Asia și unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri', a conchis ministrul britanic care, prin planul strategic privind frontierele 2025 (2025 border strategy) a stabilit printre prioritățile cheie prevenirea intrărilor clandestine în ţară.

Ce mai prevede acordul cu Turcia

Acordul cu Turcia completează o serie de planuri, unele mai îndrăznețe decât altele, cu care guvernul Sunak, condus de ministrul de interne Suella Braverman, încearcă frenetic să găsească o soluție pentru a opri fluxul de imigranți dinspre Canal în lunile de vară. După blocarea relocarilor în Rwanda și în așteptarea recursului împotriva deciziei de respingere a Curții de Apel din Londra, guvernul conservator i-a plasat pe primii 15 migranți pe controversatul Bibby Stockholm, şlepul supranumit ''Alcatraz'' pe care alți 20 de bărbați au refuzat să urce, sprijiniți de organizațiile umanitare. ''Un număr semnificativ de solicitanți de azil se răzgândesc'', a spus Jenrick, care le-a dat un ultimatum: ''Fie vă urcaţi la bord, fie veţi pierde suţinerea guvernului''. Sunak mai ia în considerare şi transferarea refugiaţilor pe îndepărtata Insula Ascension, precum și plasarea temporară în corturi cu 1.000-2.000 de paturi, instalate în baze militare dezafectate.

Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a distruge bandele de traficanți și a opri bărcile – a spus ministrul cu mâna de fier împotriva imigrației, Braverman – Parteneriatul cu Turcia, prietenul și aliatul nostru, va permite autorităților noastre să lucreze împreună la această problemă internațională și să distrugă lanțurile de aprovizionare ale bărcilor mici''. (Articol de Giorgia Scaturro. Traducerea Cătălina Păunel/Rador).