PSD şi PRM s-au aliat în mod oficial. Protocolul semnat ieri este valabil la nivelul Bucureştiului şi prevede o colaborare electorală la alegerile din 2012.
Marian Vanghelie şi Corneliu Vadim Tudor au, începând de ieri, un parteneriat politic scris, valabil la nivelul Bucureştiului. Colaborarea PSD-PRM se referă la acţiuni la nivelul Consiliului General al MunicipiuluiBucureşti(CGMB), dar şi în plan electoral pentru alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare.
În opinia lui Marian Vanghelie, prin acest acord „se pun bazele” unui parteneriat electoral pentru un candidat unic la Primăria Capitalei, în perspectiva alegerilor locale din 2012.
„Aşa cum el a garantat pentru distinsa profesoară Cati Andronescu, aşa garantez şi eu acum pentru Marian Vanghelie”, a spus C.V. Tudor, punând mâna pe umărul lui Vanghelie, semn al binecuvântării protocolului PRM-PSD.
Vanghelie a declarat că a primit acceptul preşedintelui PSD, Victor Ponta, pentru această alianţă locală. „Domnul Vanghelie m-a informat despre acest parteneriat. Nu am nicio opinie, atâta timp cât reuşim să-i luăm pe toţi de lângă PDL, pentru că toate şmecheriile în Consiliul General le face PDL. Tot oamenii lui Videanu conduc Primăria Capitalei”, a declarat, pentru EVZ, Victor Ponta.
Acesta a precizat că alianţa cu PRM, încheiată la nivelul Capitalei, nu implică şi conducerea centrală a PSD.
Vadim a sărit, peste noapte, dintr-o alianţă într-alta
Înainte de semnarea protocolului PSD-PRM, Corneliu Vadim Tudor a rupt teatral, în faţa jurnaliştilor, acordul cu PDL. Şi-a motivat gestul spunând că nu mai poate tolera „jefuirea Bucureştiului de mafia regimului Băsescu”.
În urma alianţei cu democrat- liberalii, făcută după alegerile din 2008, PRM obţinuse un post de viceprimar al Capitalei. Tot din colaborarea cu PDL, liderul PRM îşi menţinuse funcţia de vicepreşedinte al Senatului în ultima parte a legislaturii 2004-2008. Acum, C.V. Tudor denunţă alianţa cu PDL.
„A fost un protocol care ne-a tras în jos pe noi, ca partid, şi pe baza căruia mafia regimului Băsescu a crezut că poate jefui în continuare Capitala, că poate defrişa în continuare parcurile bucureştene”, a comentat liderul PRM, alături de Marian Vanghelie, la conferinţa de presă organizată la sediul PSD Bucureşti.
PSD, PNL şi PRM caută o nouă majoritate
Prin noua alianţă PSD-PRM nu se schimbă însă majoritatea politică în Consiliul General al Capitalei. PDL, împreună cu PNG, au în continuare majoritate, dar fragilă, cele două partide având un singur vot în plus faţă de opoziţie.
PSD şi PNG au 28 din cei 55 de consilieri generali, în timp ce PSD, PNL şi PRM au doar 27 de membri în Consiliu. PSD, PNL şi PRM încearcă să obţină şi majoritatea în Consiliu, planul lor fiind acela de a racola un consilier PNG.
Până acolo, PSD şi PRM mai au o problemă. Cei trei consilieri generali ai PRM nu vor să-l urmeze pe C.V. Tudor şi rămân aliaţi ai PDL. Din acest motiv, liderul PRM a anunţat, totodată, că le va retrage sprijinul politic şi va cere înlocuirea acestora drept sancţiune pentru colaborarea cu „mafia PDL”.
„Le retrag sprijinul politic, şi în locul lor vor veni alţi membri PRM, care să-mi respecte decizia”, a spus C.V. Tudor. Retragerea sprijinului politic îl vizează şi pe vicepriminarul PRM Victor Iovici. Acesta era decis să rămână alături de PDL şi a declarat că nu a fost informat de C.V. Tudor asupra ruperii acordului cu democrat-liberalii.
Înlocuirea consilierilor PRM nu este însă atât de simplă. Conform procedurii, solicitarea PRM trebuie aprobată cu voturile majorităţii consilierilor generali. PDL a informat, neoficial, că nu va susţine demersul.
Oprescu rămâne rece
Unul dintre scopurile declarate ale alianţei PSD-PRM pe Bucureşti este monitorizarea acţiunilor primarului Sorin Oprescu. Acesta nu s-a arătat afectat, declarând că nu se implică în negocierile partidelor.