Vamaiot în vremuri de restrişte

Vamaiot în vremuri de restrişte

„A murit spiritul Vamei!“, „Dacă o ţine tot asa, ne mutăm la Corbu!“, ameninţau vamaioţii tradiţionalişti, în momentul în care au văzut lunga pistă de biciclete şi „aleea de promenadă“ din centrul satului.

Astăzi, pare că s-au împăcat cu ideea, iar pista de biciclete (două drumuri strâmte, paralele, separate de câţiva pomi piperniciţi) pare să îşi fi intrat în peisaj. Ce vor avea de zis tradiţionaliştii când vor auzi că primăria vrea să asfalteze străzile şi trotuarele din Vamă şi 2 Mai? Se pregăteşte un nou razboi!

Vamaiotul indignat, dar toropit de razele soarelui, s-a reîntors la ceea ce ştie să facă mai bine: s-a tolănit pe plajă, în faţă terasei "La Mitocanu" şi acum, probabil, doarme.

De, această specie turistică aparte poate aţipi oriunde: dacă are un ban, vamaiotul se bucură de o cameră la motel sau vilă. Dacă nu, nu se supără: stă la cort, pe plajă, în sacul de dormit, pe banca de lemn de la marginea drumului. Shaorme comuniste şi “spice shop“-uri legale

Vama Veche, drum de ţară, ce duce către plajă. E mai abrupt decât anul trecut, pentru că a fost „călcat“ de utilajele care au muncit la construirea aleii de promenadă. Au dispărut multe dintre terasele atât de aproape inimii de vamaiot. CUM AJUNGI UNDE TE CAZEZI

Au apărut altele, cum e „La Garsonieră“, aflată chiar lângă plajă. Numai în Vamă poţi degusta, e drept la preţuri destul de piperate, un „frappe la bormaşină“, o „shaorma comunistă“ (pozele lui nea Nicu Ceauşescu şi Stalin te vor privi părinteşte în timp ce comanzi), dar şi celebrele clătite de Vamă.

În Vamă se vinde orice, de la încălţări second hand, dintr-un portbagaj de Dacie comunistă, la sticle de vin ce „sar“ de 30 de lei, dar care, aranjate într-o „vinotecă“ la marginea drumului, iau ochii vamaioţilor veterani în ale alcoolului.

Se vând gablonzuri, coliere din lemn de cocos sau argint, cămăşi “flower power“. Încă nedeschise publicului, au apărut în Vamă “spice shop“-uri, „numai pentru studiu etnobotanic şi nerecomandate consumului uman“. LA MITOCANU. A ars în 2006, dar a reînviat peste ani. Locul rămâne un loc de întâlnire pentru vamaioţi. Distracţia nu moare

La cele mai multe dintre terase, concertele rock şi folk au reînceput. Autorităţile promit şi o nouă ediţie a Stuffstock-ului, care anul acesta va fi una de criză... internaţională, în care vor fi promovate mai mult trupele româneşti.

În fine, până seara, când începe forfota prin Vamă, puteţi face plajă în voie fie la Vamă (nisip fin, apă curată, dar destul de periculoasă din cauza pietrelor), fie la 2 Mai (pe aici se mai practică nudismul în plină plajă, dar cine s-a plâns vreodată din cauza libertăţii?). Poţi opta şi pentru una dintre cele câteva zeci de mini-plaje dintre cele două sate, explorate şi exploatate numai de vamaioţii adevăraţi.

DECIZIE. Pistele de biciclete au stârnit nervii celor care vor ca Vama să rămână aşa cum a lăsat-o natura.

Dacă aveţi fotografii , înregistrări video sau pagini de jurnal de călătorie şi vreţi să le împărtăşiţi, trimiteţi-le la adresa turism@evz.ro. Cele mai bune vor fi publicate pe site-ul nostru de turism.

Ne puteți urmări și pe Google News