Valul patru al pandemiei de coronavirus este mai aproape decât s-a estimat, iar România nu a atins încă pragul de 30% de populație vaccinată. Singura soluție pentru a evita supraîncărcarea unităților medicale este imunizarea împotriva COVID-19.
Valul patru al pandemiei se apropie cu pași repezi de România. Un studiu de ultimă oră arată că, în cel mult o lună de zile, România va raporta mii de cazuri de infectare cu tulpina Delta a coronavirusului, iar efectele vor fi devastatoarea. Presiunea exercitată asupra unităților sanitare din România poate căpăta proporții neașteptate, dacă populația nu se imunizează împotriva coronavirusului.
Valul patru al pandemiei, mai aproape decât se credea
La nivel urban, gradul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60% din populație - este vorba despre aproximativ 6, 5 milioane de persoane. Specialiștii spun că România a înregistrat o evoluție majoră în acest sens, având în vedere că, în luna mai, imunitatea populației era sub 2%. Dacă s-ar lua în calcul și populația din mediul rural, numărul celor care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane.
Valul patru al pandemiei este, însă, aproape și va urma să aibă efecte negative de amploare, dacă populația nu se va imuniza rapid împotriva COVID-19. "Valul 4 e mai aproape decât se credea. Probabil în cel mult o lună vom avea mii de cazuri pe zi din cauza tulpinii Delta. Efectele vor fi devastatoare", susţin specialiştii.
"Studiile referitoare la tulpina Delta, arată, fără echivoc, că imunitatea naturală, cea obținută prin trecerea prin boală, nu este eficientă în fața noii tulpini Delta. Valul 4 este mai aproape decât se credea inițial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infecțioase.
Singura soluție este vaccinarea
Soluția e una singură: vaccinarea. Dacă nivelul ridicat de imunizare naturală ar fi fost însoțit de o rată la fel de mare a imunității prin vaccinare, probabil România ar fi stat foarte bine în Europa. Campania de vaccinare s-a dovedit a fi excelent organizată, în special având o acoperire teritorială și disponibilitate foarte bună a stocurilor de vaccin, dar este nevoie de o amplificare și mai intensă din punct de vedere comunicare, respectiv este nevoie de implicarea colectivă a tuturor instituțiilor, a clasei politice, a oamenilor de business, mass-media, artiști, societate civilă pentru a informa populația în legătură cu importanța acestui fenomen și pentru a crește, în cel mai scurt timp posibil, rata de vaccinare. Dacă prioritizăm vaccinarea în următoarea perioadă, avem șansa de a deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiții și turism", arată autorii studiului.
Care este pericolul infectării cu tulpina Delta
Recent, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre pericolul la care sunt expuși românii, în cazul răspândirii mutației Delta, care este mult mai periculoasă decât tulpinile anterioare ale coronavirusului. „În cazul tulpinii britanice, un caz genera patru cazuri secundare. În cazul tulpinii Delta, un caz poate genera șapte cazuri de infectare”, a explicat, la momentul respectiv, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a spus, referitor la apariția valului patru al coronavirusului, că este vorba despre o chestiune de timp până când România va fi pusă în fața acestei situații. ”Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui. Mi-aş dori să ne înşelăm cu toţii”, a transmis președintele CNCAV
România nu a atins pragul de vaccinare stabilit
România nu a atins nici până în prezent pragul de 30% de populație vaccinată. Cele mai multe imunizări au avut loc la nivelul mediului urban. Procentul de populație imunizată împotriva coronavirusului, în România, este de 28%, la jumătate față de media Uniunii Europene, care înregistrează peste 63% din populația eligibilă vaccinată.
„Rata ridicată de imunitate colectivă la nivel urban ar putea să ne dea impresia că situația este sub control, însă, din păcate, suntem încă departe de a pune punct acestei pandemii. Știm deja în cazul asimptomaticilor sau al persoanelor cu forme ușoare de boală, proporția celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi în urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru scăzut de anticorpi, este mai mare în comparație cu cei care au avut forme severe de boală. Așadar, există o variabilitate a răspusnului imun față de infecția virală, cu atât mai mult față de noile tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde avânt și în țara noastră și cel mai probabil, va deveni dominantă în perioada următoare.
De aceea, în acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja în fața acestui virus, iar dacă nu creștem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, din toamnă spitalele vor începe să simtă efectele generate de acest val 4 al pandemiei”, a declarat biologul Dumitru Jardan, în contextul studiului realizat de MedLife.