Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseul elevei Chitea Denisa

Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseul elevei Chitea Denisa

Dunărea, în drumul său spre mare, străbate în total zece țări europene, astfel: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

Denumită inițial Istros, Istru sau Hister și, în cele din urmă, Danubius („Zeul fluviilor”), Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră. Acolo există trei locuri diferite, fiecare marcat ca fiind „Donauquelle“ („Izvorul Dunării“), din cauză că nu s-a căzut de acord până acum asupra unei locații unice.

Conform hidrologilor, izvorul se află, de fapt, la obârșia râului Breg, acesta fiind izvorul geografic și hidrologic al mărețului fluviu pe care Napoleon îl numea pe bună dreptate „Regele râurilor europene”.

Pe hărți însă, numele de Dunăre apare după confluența râurilor Breg și Brigach, în Donaueschingen.

Istoric vorbind, un bazin rotund din Donaueschingen, care captează apa unui izvor carstic, este considerat drept „Donauquelle”. Aici locația este cel mai bine amenajată, spre satisfacția miilor de turiști ce vin an de an să vadă de unde izvorăște Dunărea.

Apa acestui izvor este deversată în râul Brigach printr-un canal subteran ce are o lungime de aproximativ 100 m lungime.

Dunărea, singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est, s-a format în urmă cu circa un milion de ani, la începutul Cuaternarului, prin drenarea unor lacuri de mari dimensiuni. Aceasta are un debit mediu de peste 7.250 metri cubi pe secundă, fiind pe poziția 28 în lume ca debit.

Elev: Chitea Denisa Clasa a X-a C Profesor coordonator: Daniela Ghițulescu Liceul Tehnologic Costești

Amănunte despre proiect găsiți în articolul de mai jos:

„Valsând cu Dunărea prin Europa”. Cum văd copiii locul României în UE

Ne puteți urmări și pe Google News