Dosarul care conţine activitatea de judecător dinainte de 1989 a actualului politician "s-a evaporat" inexplicabil din arhiva Ministerului Justiţiei.
Ministerul Justiţiei nu găseşte mapa profesională a lui Valeriu Stoica, potrivit in formaţiilor obţinute în exclusivitate de EVZ, confirmate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi de Ministerul Justiţiei.
Valeriu Stoica, avocat, vicepreşedinte PDL şi ex-ministru al justiţiei, a activat ca judecător timp de 11 ani, în perioada regimului Ceauşescu, la Judecătoria Sectorului 5 şi la Tribunalul Bucureşti. Cum a aplicat Stoica legile comuniste? Există lucruri relevante în trecutul profesional al unui proeminent politician şi fost ministru al justiţiei? Imposibil de răspuns în acest moment, întrucât dosarul profesional de magistrat al vicepreşedintelui PDL nu este de găsit în arhiva Ministerului Justiţiei.
O mapă profesională conţine traiectoria cronologică a carierei unui magistrat, calificativele primite, note privind „randamentul“ cu care a aplicat legile comuniste, dar şi zelul cu care şi-a însuşit sau nu propaganda de partid.
Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, comentează critic situaţia, în timp ce ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, evită un răspuns tranşant despre gravitatea dispariţiei unor astfel de documente. „Situaţie nefirească“
„Situaţia dispariţiei unei mape profesionale este nefirească. Responsabilitatea aparţine instituţiei care a gestionat documentul. În niciun moment, respectiva mapă profesională nu a fost în gestiunea CSM“, a declarat Lidia Bărbulescu pentru EVZ.
La rândul său, titularul de la Justiţie, ministrul Cătălin Predoiu, ne-a comunicat că „în urma verificărilor efectuate nu s-a găsit în arhiva Ministerului Justiţiei dosarul profesional al domnului Valeriu Stoica. În prezent, continuăm demersurile în cadrul ministerului pentru găsirea acestuia. În eventualitatea că dosarul nu va fi găsit, vom proceda conform prevederilor legale“, a fost punctul de vedere oficial al lui Predoiu.
Ministrul nu a clarificat dacă va ordona reconstituirea dosarului profesional şi dacă a fost identificată persoana responsabilă de lipsa acestor documente. Stoica nu ştie nimic Vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, susţine însă că nu ştia despre un astfel de dosar profesional: „Nu am fost la curent cu existenţa unor mape profesionale ale magistraţilor până anul tre cut, când au fost făcute publice câteva dintre ele“. Cât despre propria sa mapă, Stoica ne-a declarat că nu deţine nici copii, nici extrase din acest dosar din moment ce nici cât a condus Ministerul Justiţiei nu a ştiut de existenţa acestor dosare.
CV DE POLITICIAN
Magistrat reconvertit
Valeriu Stoica are în spate o carieră politică de excepţie. Din 2006 este fondator PLD, apoi vicepreşedinte PDL, formaţiune constituită prin unificarea PD şi PLD. Stoica a deţinut mandate de ministru al justiţiei în trei guverne din perioada CDR (Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu), a fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi a avut două mandate de parlamentar (1997-2000 şi 2001-2003).
Valeriu Stoica, vicepreşedinte PDL: "Nu am fost la curent cu existenţa unor mape profesionale ale magistraţilor până anul trecut, când au fost făcute publice câteva dintre ele."
„NICOLAI“, „DIACONESCU“, „MACOVEI“
Trei dosare care nu au dispărut din arhive Existenţa mapelor profesionale ale ma gistraţilor a fost făcută publică pentru prima dată de preşedintele Traian Băsescu, la începutul anului 2008. Preşedintele României a refuzat să o numească pe senatoarea PNL Norica Nicolai ministru al justiţiei în baza datelor extrase din dosarul său profesional, care menţiona grave erori profesionale.
Trei mape profesionale au devenit celebre: a senatoarei Norica Nicolai (PNL), a senatorului Cristian Diaconescu (PSD) şi a Monicăi Macovei, fost ministru al justiţiei, sprijinit de PDL. Destinele profesionale ale acestora sunt legate de Justiţie.
În ultimul an, mapele au făcut obiectul unor exploatări politice intense în jocurile de culise dintre partide. „Fantomele“ din trecutul comunist de magistraţi ale unor figuri publice de astăzi au fost lansate strategic pe piaţă, mai ales în funcţie de conjunctura politică.
„Dosare păstrate selectiv“
Ce cred senatorii Nicolai şi Diaconescu despre dispariţia mapei profesionale a fostului magistrat Stoica?
„Nu mă miră, date fiind funcţiile pe care Valeriu Stoica le-a deţinut înainte de ’89“, ne-a declarat Norica Nicolai. Senatoarea liberală a făcut apel la actualul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, să depună toate diligenţele pentru „găsirea dosarului şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi“. În opinia sa, „situaţia nu este normală“.
Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a fost şi mai explicit: „Cred că cineva a păstrat selectiv aceste dosare, care au fost constituite şi gestionate de instituţii care nu aveau legătură cu magistratul, ci mai mult cu Securitatea. Este posibil ca, în baza acestor dosare, unii magistraţi să fie şantajaţi“, ne-a declarat Diaconescu.
Cristian Diaconescu, vicepreşedinte PSD: "Cred că cineva a păstrat selectiv aceste dosare, care au fost constituite şi gestionate de instituţii care nu aveau legătură cu magistratul, ci mai mult cu Securitatea. Este posibil ca, în baza acestor dosare, unii magistraţi să fie şantajaţi."
Social-democratul mai dezvăluie că, în perioada în care a fost ministru al justiţiei, nu a ştiut despre existenţa acestor mape. Crede însă că „există persoane sau instituţii care deţin astfel de documente şi care le folosesc la un moment dat. Senatorul social-democrat îi solicită ministrului Predoiu să spună câte astfel de dosare mai sunt la minister, ale cui şi dacă se mai întocmesc şi astăzi.
La momentul în care mapa sa profesională a fost făcută publică de către Parchetul General, Monica Macovei a declarat că nu şi-a văzut niciodată dosarul despre activitatea de magistrat anterioară anului 1989.
EXTRASE
Amintiri pe axa „Chiuzbaian-Ninosu-Criste“
La începutul acestui an, EVZ a publicat extrase şi din mapele profesionale ale altor foşti magistraţi de top. Este vorba despre Petre Ninosu, în prezent judecător la Curtea Constituţională. Din dosarul său reise că a activat ca avocat, expert în Ministerul Justiţiei, dar şi ca angajat la Institutul pentru studierea conjuncturii economice internaţionale. Ulterior, a fost transformat în Institutul de Economie Mondială, care furniza acoperire pentru spionii regimului comunist.
Apoi, a fost cazul lui Iosif Gavril Chiuzbaian, ex-ministru al justiţiei între 1994-1996. În Epoca de Aur a fost şi magistrat, dar şi cercetător specializat în viaţa tracilor şi geto-dacilor. File din dosarul său profesional, publicat recent de EVZ, arată că, la începutul anilor ’80 a avut legături cu fundaţia magnatului Iosif Constantin Drăgan, un apropiat al Securităţii şi al dictatorului Nicolae Ceauşescu.
O altă figură de prim-plan a Justiţiei române a fost Mircea Criste. Ex-procuror general al României în mandatul preşedintelui Emil Constantinescu, acesta a părăsit funcţia în plin scandal „Ţigareta 2“. Înainte de 1989, Criste a fost încadrat pe post de consultant juridic la Tribunalul Bucureşti unde, se arată în mapa sa profesională, a dovedit „disciplină şi conştiinciozitate“.