Valeriu Gheorghiță solicită o reevaluare a activității centrelor de vaccinare. „Pandemia nu s-a încheiat”

Monica Bârlădeanu, însărcinată? L-ar putea face tătic pe Valeriu Gheorghiță . Sursa foto: EVZ

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a cerut o reevaluare a activității centrelor de vaccinare. El consideră că 45% dintre acestea au o activitate medie și scăzută, ceea ce înseamnă că lucrează la mai puțin de jumătate din capacitate. Și, spune că nu este cazul să ne relaxam întrucât pandemia nu s-a încheiat.

Medicul a propus, fie o reducere a programului de lucru, fie sistarea temporară a activității centrelor respective.

Reducerea programului de lucru, sau închidere temporară

„Am făcut o evaluare, cu ajutorul colegilor din CNCAV, a activității și eficienței centrelor de vaccinare din cele 1.499 de fuxuri, adică peste 996 de centre. 45% din aceste centre au o activitate medie și scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului. Ca atare, pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, am transmis către toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, o adresă prin care rog reevaluarea activității centrelor de vaccinare cu mai multe propuneri: fie de reducere a programului de lucru în acele centre și constituirea de echipe mobile care să vaccineze în activitățile din ușă în ușă, în mod deosebit în mediul rural, sau alte tipuri de activități de vaccinare ce presupun deplasarea unor echipe mobile, sau în anumite centre care nu mai au adresabilitate, chiar sistarea temporară a activității acestora pentru a fi eficienți în ceea ce privește persoane vaccinate, respectiv costuri”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a explicat ce înseamnă activitate medie sau scăzută a unui centru de vaccinare.

„Capacitatea, în momentul de față, este de circa 100 de persoane pe flux pe cele 12 ore de lucru. Capacitate medie înseamnă că vaccinează între 25 și 50 de persoane pe flux, pe zi, iar activitate mică înseamnă sub 25 de persoane pe zi. Sunt foarte puține centre care au o activitate mică, într-un județ sunt 1, 2 sau 3 centre care au activitate mică și care au un singur flux, sunt centre mici. Circa 30% sunt centre care au activitate medie”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

În platforma online sunt peste 400.000 de persoane programate, atât pentru doza 1, cât și pentru rapel, pe cele patru tipuri de vaccinuri, însă acum, cele mai multe dintre persoanele care doresc să se vaccineze fac acest lucru prin prezentarea direct la centru.

În România pandemia nu s-a încheiat

Valeriu Gheorghiță a atras marți atenția că pandemia nu s-a încheiat încă, iar faptul că în România se raportează zilnic câteva sute de cazuri de infectări arată că există încă un rezervor de infectare.

Acesta a subliniat că este greu de anticipat care va fi parcursul pandemiei, ținând cont că avem 4 variante virale care sunt de importanță, îngrijorătoare:

„La nivelul județului, prin implicarea autorităților locale, și aici aș atrage atenția că este extrem de important, fără implicarea dumnealor, de la nivel de județ, prefect, președinte de CJ, până la nivel de comună însemnând primari  și vector de imagine în comunitate, este foarte important să ne mobilizăm cu toții, să fim aproape de oameni și să le oferim toate răspunsurile de care au nevoie încât să creștem nivelul de conștientizare a vaccinării.

Există un plan, astfel încât asemenea evenimente de tip maraton de vaccinare să fie în multe localități. Amploare lor nu este ce se întâmplă în marile municipii, unde vedem într-un weekend câteva zeci de mii de persoane vaccinate.  Este important ca să avem activități fragmentate pentru ca în fiecare localitate să existe un acces facil la vaccinare a oamenilor chiar dacă numărul lor nu este atât de mare pe cât ne-am dori.

Este important ca în fiecare localitate să existe un număr critic de persoane, încât să nu ne confruntăm cu o crește a numărului de cazuri. Este important ca acum să ne facem cât mai bine temele să ne pregătim tot mai bine pentru a evita un alt val de îmbolnăviri. Este greu de anticipat care va fi parcursul pandemiei, ținând cont că avem 4 variante virale care sunt de importanță, îngrijorătoare. Tocmai de aceea trebuie să înțelegem că pandemia nu s-a încheiat. Avem câteva sute de cazuri în România, ceea ce înseamnă că încă avem un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creștere a numărului de cazuri dacă situația populației imunizate nu este suficient de mare.

Ne menținem același obiectiv de imunitate de grup, de 60-70% tocmai pentru a preveni un val de îmbolnăviri în perioada următoare”, a conchis Valeriu Gheorghiță.