Când începe vaccinarea masivă în România. Detalii de ultimă oră

centrul de vaccinare, vaccin, covid 19

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat că a doua tranşă de vaccinuri va sosi în România miercuri, iar luna viitoare va mai sosi un lot de 600.000 de vaccinuri.

A doua tranşă  de vaccinuri, de 150.000 de doze, urmează să vină miercuri în România, urmând ca pe parcursul lunii  ianuarie ţara noastră să primească 600.000 de vaccinuri, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, într-o conferinţă de presă

El a amintit că pe 26 decembrie 2020 au ajuns la Institutul Cantacuzino aproape 10.000 de vaccinuri, care au reprezentat rata simbolică distribuită simultan în ţările membre ale Uniunii Europene.

„Pe 29 decembrie a venit următoarea tranşă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine, pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranşă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare, pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze, în tranşe săptămânale, la care se adaugă cele 150.000 de doze livrate până la sfârşitul lunii decembrie anul 2020”, a declarat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Campania de vaccinare în România

Dr. Valeriu Gheorghiță a explicat că, în prezent, vaccinarea se desfăşoară după regulile primei etape, care vizează imunizarea a circa 250 de mii de membri ai personalului socio-medical.

„Pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare, iar în etapele a doua și a treia în România ar urma să funcționeze 1.000 de centre de vaccinare, iar capacitatea de vaccinare va ajunge la 150.000 de persoane pe zi.

Gheorghiţă a menţionat că atingerea acestei capacităţi depinde de ritmul de livrare a dozelor de vaccin. Etapa a doua este prevăzută să demareze în jurul datei de 15 ianuarie. Se va începe cu aproximativ 40 de mii de persoane din centrele de îngrijire, pentru vaccinarea cărora se vor folosi echipe mobile.

Totalul populaţiei din etapa a 2-a se ridică la 4 milioane de persoane. Este vorba despre persoane cu vârste peste 60 de ani şi persoane care suferă de afecţiuni cronice. Ultim etapă, destinată populaţiei generale, este preconizată să înceapă în luna aprilie”, a precizat șeful campaniei de vaccinare.

O persoană trebuie să fie eligibilă pentru vaccinare

„Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a explicat medicul militar.
Întrebat dacă persoanele care nu au asigurare de sănătate pot fi vaccinate, dr. Gheroghiţă a dat asigurări că pot beneficia de vaccinare.
Cu privire la persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani, şi cele cu alergii, dacă pot avea reacţii adverse mai puternice, expertul a explicat că potrivit studiilor, aceste persoane cuprinse între 60-65 de ani au înregistrat un număr mai mic de reacţii adverse, a concluzionat doctorul.