Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi, 19 aprilie, ultimele măsuri luate de autorităţi pentru facilita accesul românilor la inoculare.
Valeriu Gheorghiţă anunţă noutăţile din campania de vaccinare. Informaţii utile. Astfel, românii au aflat că marţi, numărul locurilor disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare a depășit pentru prima dată numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare din platforma de programare.
Cu toate că exista și până acum, cel puțin teoretic, Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că posibilitatea de programare telefonică va reprezenta o variantă pentru cetăţenii care doresc să se vaccineze. Acesta a subliniat că se ia în calcul vaccinarea în spitalele nonCOVID-19 a pacienților cronici. De miercuri va începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile. Totodată, este așteptată și demararea vaccinării prin medicii de familie.
Mai mult, centrele de tip drive-through ar urma să fie operaționale de la finalul acestei săptămâni. Coordonatorul campaniei de vaccinare a devoalat că 1,4 milioane de persoane sunt programate la vaccinare în acest moment. În acest context, fereastra de așteptare dintre momentul programării și momentul vaccinării a ajuns la 5 zile.
Valeriu Gheorghiţă anunţă noutăţile din campania de vaccinare
„Persoana respectivă se va programa direct în centrul de vaccinare, fără să existe nevoia creării unui cont. Să se programeze direct la centrul de vaccinare, se prezintă acolo, se stabilește ziua când pot veni la vaccinare și se face programarea.
(…) În mod deosebit, în mediul rural și nu numai, uneori este dificilă accesarea platformei de vaccinare. (…) În Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi şi Sibiu vom disloca centre mobile de vaccinare. Demararea activităţilor de vaccinare prin medicii de familie, prin centrele mobile, prin operatorii economici şi vaccinarea pacienţilor care sunt internaţi în spitalele nonCovid-19 vor creşte accesabilitatea celor expuşi.
Creşterea din centrele în care se vaccinează cu Pfizer va ajunge la 84 persoane pe flux. Avem 992 de centre de vaccinare pe toate tipurile de vaccinuri. La capacitate maximală a locurilor din centrele de vaccinare, în acestea ar putea fi vaccinate 140.000 persoane.
Centrele de tip drive-through urmează să fie operaţionalizate chiar la finalul acestei săptămâni. Probabil la Deva va fi primul. Urmează şi alte municipii şi judeţe, care sunt în curs de organizare.
Trecem la al doilea capitol, legat de lista de aşteptare. Avem peste 204.000 persoane înscrise. Procentul este de peste 89%, ceea ce înseamnă că până acum au fost notificate în mod deosebit persoanele vulnerabile, vârstnicii.
Câte persoane sunt pe lista de aşteptare în Bucureşti
66.000 de persoane sunt pe lista de aşteptare în Bucureşti. În Cluj sunt peste 29.000, în Prahova peste 11.000, în Braşov, peste 9.000. În ultimele 24 de ore au fost notificate peste 71.000 persoane.
În funcţie de tipul de vaccin: pentru Moderna avem 131 de centre cu 159 de fluxuri, în timp ce pentru AstraZeneca avem 118 centre cu 259 de fluxuri. Fereastra de programare este pe 5 zile.
În call-center avem 574 de linii telefonice, având în vedere că ne dorim şi alte modalităţi de programare în afara platformei. Liniile telefonice sunt deservite de personal din MApN.
De la 27 decembrie până în prezent au fost vaccinate în total 2.675.872 persoane, dintre care 1.044.763 cu prima doză şi 1.631.109 persoane cu a doua. În etapa a doua de vaccinare au fost vaccinate în total 1.931.569 cu cel puţin o doză.
167 echipe mobile au fost operaţionalizate în ultima săptămână din aprilie. 8.351 persoane au fost vaccinate cu echipele mobile în ultima săptămână. Reacţiile adverse raportate până la 19 aprilie: 12.238 de cazuri, cu o rată de raportare de 3 reacţii adverse la 1.000 de doze.
Vârsta medie a celor care au avut reacţii adverse a fost de 37 de ani. Asta confirmă că organismul tânăr este mai reactiv la vaccinuri şi dezvoltă aceste reacţii, care în majoritatea cazurilor nu pun probleme serioase.
Ieri a fost raportat un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin, de 16 ani, din oraşul Ulmeni. S-a intervenit medical şi persoana respectivă este bine, acasă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în conferinţa de presă care poate fi urmărită integral mai jos.