Valeriu Gheorghiță a explicat când începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19. Ce condiții trebuie respectate

Valeriu Gheorghiță a explicat când începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19. Ce condiții trebuie respectate Monica Bârlădeanu, însărcinată? L-ar putea face tătic pe Valeriu Gheorghiță . Sursa foto: EVZ

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-coronavirus va începe în toamnă. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a transmis că demersul va avea loc, probabil cel mai târziu, la începutul lunii octombrie. Persoanele care au trecut prin boală nu trebuie să se vaccineze cu o nouă doză. 

Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră! Persoanele care se vor vaccina cu o nouă doză de ser anti-COVID-19 trebuie să aibă cel puțin șase luni de la administrarea celei de-a doua doze. În cazul românilor vaccinați cu AstraZeneca se va administra, cel mai probabil, o nouă doză bazată pe ARN mesager.

Vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19. Când începe administrarea

Cele 5 milioane de persoane din România vor putea să se vaccineze și cu a treia doză de vaccin, însă există o serie de condiții care trebuie respectate. În primul rând, șeful CNCAV a transmis că este necesară recomandarea EMA care va fi înaintată probabil la începutul lunii septembrie.

„Dacă EMA face acesta recomandare la începutul lui septembrie, cel mai târziu la începutul lui octombrie vom putea administra a treia doză”, a spus Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cea de-a treia doză va fi recomandată, nu va fi obligatorie”, a mai precizat președintele CNCAV. Românii care sunt vaccinați și au trecut și prin boală nu mai trebuie să se vaccineze. Administrarea noii doze se va face cu programare pe platforma de vaccinare sau prin prezentarea la un centru de vaccinare.

„În ceea ce privește persoanele sub 18 ani, dacă nu sunt afecțiuni cronice, încă nu s-a decis care va fi strategia. Tocmai de aceea așteptăm recomandarea EMA”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Persoanele care nu sunt vaccinate cu nicio doză de vaccin au, însă, prioritate la imunizare.

Valeriu Gheorghiță îndeamnă tinerii să se vaccineze. „Sunt îngrijorat”

Președintele CNCAV, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a lansat un apel către tineri. El a solicitat acestora să se imunizeze pentru a-și proteja familiile. „Sunt îngrijorat, pentru că este trist ca în momentul de față să te sune persoane care ajung la ATI cu speranțe minime de supraviețuire și nevaccinate. Este un paradox. Avem vaccinuri care sunt disponibile, sunt eficiente, avem din ce în ce mai multe date de eficiență... Cred că trebuie să acordăm această încredere sistemului medical și medicilor care recomandă această măsură de prevenție”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Anunțul președintelui CNCAV vine în contextul în care, pentru a doua parte a lunii septembrie, estimările specialiștilor arată un număr de 1.600 de cazuri de infectare, zilnic.

„Cei tineri, cei care au bunici, cei care au părinți trebuie să îi sprijine în acest demers și să îi susțină în procesul de vaccinare. (...) Este o estimare pesimistă (pentru luna septembrie - n.r.), însă întotdeauna estimările au fost mult sub ceea ce s-a întâmplat în realitate. Adică este posibil ca numerele să fie mai mari. Ceea ce facem noi sunt doar niște noțiuni matematice”, a spus Valeriu Gheorghiță.

De ce este importantă respectarea schemei complete de vaccinare

În prezent, aproximativ 5 milioane de români sunt vaccinați împotriva coronavirusului. Un nou studiu realizat în România, cu privire la serul anti-coronavirus dezvoltat de compania Pfizer, arată că, după administrarea primei doze de vaccin, eficiența este de sub 20%. Președintele CNCAV a subliniat, astfel, importanța vaccinării cu schema completă de imunizare.

După administrarea celei de-a doua doze de ser Pfizer, eficiența vaccinului crește la peste 90%, a comunicat Valeriu Gheorghiță. „Cu alte cuvinte, riscul de a ne îmbolnăvi cu coronavirus este redus de 10 ori dacă ne vaccinăm”, a transmis președintele CNCAV la Digi24.

Valeriu Gheorghiță a precizat că INSP evaluează, în prezent, în dinamică, răspunsul imun al vaccinului după mai multe luni de la administrarea acestuia, atât în căminele de bătrâni, cât și în privința medicilor.

Conform unui studiu MedLife, peste 82% dintre persoanele imunizate cu serul anti-COVID-19 au prezentat anticorpi neutralizanți la șase luni după vaccinarea cu schema completă. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 741 de persoane, iar rezultatele cercetării arată ca 85% dintre acestea nu au trecut prin boală. Doar două persoane nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, adică un procent de 0,27%.