Valen Runcului din Hunedoara este deschisă turiștilor printr-un drum modern. Noua șosea construită scoate la lumină unele dintre cele mai frumoase locuri din Munții Poiana Ruscă.
„Era foarte greu de parcurs acest drum, mai ales iarna, deși nu prezintă pante mari. Era plin de gropi și cu multe porțiuni acoperite cu gheață. Versanții sunt foarte înalți, soarele nu putea topi mai repede zăpada de pe fundul văii. În plus, drumul era până acum mai des circulat de camioanele cu lemne. Fiind îngust, erau greu să treci pe lângă ele”, a spus Petru, un localnic din Govâjdia.
Valea Runcului, un nou drum care trece prin trei defileuri
Noul drum din Valea Runcului scoate la iveală unele dintre cele mai spectaculoase locuri din Munții Poiana Ruscă. Este vorba de cele trei defileuri prin care drumul trece. O rută turistică accesibilă din Munții Poiana Ruscă este Drumul Hunedoara – Runcu Mare – Vadu Dobrii.
În ghidurile turistice vechi se poate vedea că traseul complet cuprindea și coborârea din Vadu Dobrii spre Hunedoara, prin Bunila, Ghelari și Teliuc. Este important de precizat că drumul județean Bunila – Vadu Dobrii este inaccesibil mașinilor de peste 10 ani.
Drumul începe din Centrul vechi al Hunedoarei și este destul de diferit față de alte șosele. Până în satul Vadu Dobrii din Hunedoara, aproximativ 50 de kilometri distanță, drumul trece prin defileurile a trei râuri. Astfel, turiștii se vor strecura printre versanții înalți de 100 – 200 de metri.
Lacurile Teliuc și Cinciș
Râul Cerna a format un defiliu de trei-patru kilometri între Hunedoara și satul Teliucu Inferior. De asemenea, turiștii care merg pe șoseaua de pe valea Cernei, care traversează așezarea minieră, se pot opri în centrul acesteia. Acolo ei vor găsi unul dintre cele mai adânci și mai noi lacuri din România.
Este vorba de Lacul Teliuc din Hunedoara care s-a format în ultimele două decenii după ce izvoarele subterane au inundat fosta carieră minieră Teliuc. În unele zone atinge o adâncime de peste 100 de metri. De asemenea, la ieșirea din satulm Teliuc se poate vedea barajul lacului Cinciș, construit la începutul anilor 1960 pe Cerna din Hunedoara.
În spatele barajului înalt de aproape 50 de metri se află Lacul Cinciș, care se întinde pe circa 250 de hectare. Drumul continuă în dreapta pe valea Govâjdiei pe la poalele unui șir de stânci. În acest loc au fost găsite rămășițele unei așezări dacice. Ruinele mai multor monumente industriale din secolul al XIX-lea au rămas în pădure.
Satul Runcu Mare din Hunedoara
Turiștii vor merge tot către dreapta și vor intra într-un alt defileu. De-a lungul traseului de aproximativ 15 kilometri de pe valea Runcului din Hunedoara doar câteva case au putut fi construite de-a lungul timpului. La finalul defileului se află primele case ale satului Runcu Maru, întins pe șapte sau opt kilometri.
Acest sat este locuit de mai puțin de 20 de familii. De asemenea, aici se află o mulțime de case vechi de peste un secol. Alte drumuri forestiere din acest sat urcă aprubt spre comunele Lelese, Poiana Răchițelii și Vadu Dobrii. Aceste localități se află pe cele mai înalte dealuri locuite din Hunedoara, potrivit Adevărul.ro.