Vâlcov a cerut ajutorul unor PSD-iști ca să scape de extrădare. Când ar putea fi trimis în țară

Vâlcov a cerut ajutorul unor PSD-iști ca să scape de extrădare. Când ar putea fi trimis în țară Protestatarul Sandu Matei a anunțat că-l va executa silit pe Darius Vâlcov Sursă foto: Captura TV

Darius Vâlcov a apelat la ajutorul lui Liviu Dragnea, dar și la cel al unor foști colegi din PSD, parlamentari, pentru a scăpa de extrădarea din Italia. El a prezentat în fața judecătorilor italieni mai multe înscrisuri, inclusiv unele provenind de la Camera Deputaților, pentru a arăta de ce nu-și poate ispăși pedepasa în România. Curtea de Apel din Napoli a admis cererea de extrădare a statului român, iar o decizie finală va fi luată la Curtea de Casație a Italiei. Dacă va fi adus în România, Darius Vâlcov va intra în închisoare pentru șase ani.

Curtea de Apel din Napoli, altfel foarte binevoitoare față de fugarii români, a dispus ca Darius Vâlcov să fie predat autorităților române. Condamnat pentru corupție în România, fostul ministru din guvernele PSD, a încercat la fel ca alți politicieni condamnați să scape de extrădare, din Italia.

Doar că, de această dată, nu i-a reușit. Curtea de Apel a admis solicitarea de extrădare a autorităților române, iar hotărârea poate fi atacată cu recurs, în termen de cinci zile, la Curtea de Casație a Italiei.

În fața judecătorilor italieni, Darius Vâlcov ar fi apelat la mai multe înscrisuri, otrivit surselor PRESShub, pentru a scăpa de extrădare. Între altele, ar fi prezentat o scrisoare de-a lui Liviu Dragnea conform căreia, l-a angajat pe Vâlcov deoarece nu mai avea resurse din care să trăiască.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ministru a mai adus în susținerea sa o interpelare a unor parlamentari ce făceau referire la condițiile grele din închisorile românești, dar și un studiu realizat de un avocat clujean care critica sistemul penitenciar.

La termenele de judecată din 6 iulie, respectiv 20 iulie, a participat și Laura Ceh, magistratul român de legătură în Italia.

Alina Gorghiu despre cazurile corupților fugari

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre competențele ministerului în astfel de situații. Ea a comentat asemănările cu alte cazuri de condamnați fugari.

„Este cunoscut că sunt foarte puține persoane condamnate în România care folosesc jurisdicții străine și prevederi din legislația altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România. Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz singular. Și alte state din UE se confruntă cu situații similare. Vă asigur că suntem activi, implicați în soluționarea acestei probleme.

Procedura de emitere și executare a mandatului european de arestare este una exclusiv judiciară, atribuțiile în acest domeniu fiind ale instanțelor de judecată. Atribuțiile Ministerului Justiției se referă doar la  facilitarea comunicării, asistării și sprijinirii  autorităților judiciare române și străine la emiterea și executarea MEA (mandatului european de arestare)”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit Gândul.info.

Darius Vâlcov condamnat pentru corupție

Darius Vâlcov a fost condamnat într-un caz de trafic de influență și spălare de bani, la șase luni de închisoare. El s-a predat în Italia, ca și alți condamnați pentru corupție, apelând la bunăvoința judecătorilor italieni. Spre deosebire de alți colegi de suferință, fostul ministru PSD, nu a avut noroc.

Darius Vâlcov a fost condamnat de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. Este vorba despre „Dosarul Tablourilor”, în care procurorii au descoperit peste 100 de opere de artă achiziționate de Vâlcov prin intermediari, cu bani obținuți ilegal. O parte din acese tablouri au fost ascunse în pereții falși ai unor proprietăți aparținând fostului ministru.