O analiză realizată de presa internațională aduce în discuție posibilitatea evitării noului val de scumpiri anunțat, de altfel, la nivel global, din cauza problemelor economice generate de pandemia de coronavirus. Există o soluție cu ajutorul căreia se poate evita problema creșterii prețurilor în domeniul alimentar - valorificarea tehnologiei în ceea ce privește modalitatea de producere a materiei prime și stabilirea unui echilibru între activitatea prestată de muncitorii din agricultură, politicile referitoare la schimbările climatice și bunăstarea animalelor.
Milioane de oameni se află în fața unei vești foarte proaste, după un an dificil care a pus în genunchi economiile statelor la nivel global. Alimentele se află în pragul unor scumpiri în lanț. Guvernatorii s-ar putea însă, autosesiza cu privire la acest aspect și ar putea să ia măsuri astfel încât să țină sub control inflația înregistrată în domeniul alimentației. Magazinele alimentare își scumpesc produsele regulat, scrie presa internațională.
Evoluția prețurilor alimentelor
În anul 1990, când prețurile erau mult mai avantajoase pentru americani, costul alimentației însuma aproximativ 42% din veniturile Statelor Unite ale Americii. Până în anul 1950, noile inovații tehnologice din domeniul agriculturii au sporit producția de cereale, legume și fructe, iar costurile alimentare au scăzut cu 30%. În anul 1960 însă, procentul a scăzut cu 18%, iar din acel moment, industria alimentară nu a mai înregistrat ieftiniri.