Val de scumpiri la gaze. Facturile românilor vor crește în perioada următoare
- Iulia Moraru
- 17 august 2024, 13:57
România. Românii vor resimți majorări semnificative ale prețurilor la facturile de gaze în perioada următoare, ca urmare a aplicării regulamentului european pentru reducerea emisiilor de metan.
Scumpirile vor fi suportate de toți consumatorii, atât casnici cât și industriali, conform unui articol publicat recent de Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), bazat pe estimările Asociației „Energia Inteligentă”.
Creștere iminentă a prețurilor la gaze
În iulie 2024, a fost aprobat Regulamentul 1787 privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic, cu efecte semnificative asupra producției de petrol, gaze naturale și cărbune din UE, dar și asupra importurilor.
Având în vedere numărul mare de sonde din România, acest nou act legislativ este deosebit de relevant pentru sectorul energetic românesc, care va trebui să aloce resurse financiare considerabile pentru a se conforma noilor cerințe, conform informațiilor furnizate de FPPG.
România deține una dintre cele mai vechi infrastructuri energetice din Europa, o parte din aceasta fiind afectată de noul regulament.
Potrivit Asociației Energia Inteligentă, în cei 166 de ani de extracție de țiței și gaze naturale, România a construit aproximativ 54.000 de sonde, dintre care 10.701 sunt încă active, iar 43.914 sunt inactive.
În plus, există peste 2.200 de instalații tehnologice pentru producția de țiței și gaze, inclusiv stații de comprimare, compresoare, stații de măsurare și reglare, precum și stații de uscare.
Comisia Europeană va monitoriza aplicarea regulamentului
Toate aceste instalații vor fi supuse regulamentului privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic.
Inițial, va fi necesar să se efectueze evaluări la fiecare instalație pentru a măsura nivelul scăpărilor de metan.
Ulterior, operatorii economici vor trebui să prezinte autorităților un plan de reparații și înlocuiri pentru a reduce aceste emisii.
Începând din 2026, Comisia Europeană va supraveghea conformitatea la nivel continental, utilizând date satelitare și informații furnizate de diverși furnizori și servicii de date certificate.
„Ținând seama de numărul mare de instalații din zona de extracție țiței si gaze naturale care ar trebui înlocuite în România, de capacitatea de proiectare, construcții montaj, timpul de obținere a avizelor și autorizațiilor, ar fi necesari cel puțin 10 ani pentru a duce la îndeplinire o astfel de obligație și cheltuieli de miliarde de euro”, arată Asociația „Enerrgia Inteligentă”, potrivit economica.net.
Costurile la gaze, suportate într-un final de consumatori
Toate costurile vor fi acoperite de companiile din sector, care le vor transfera ulterior consumatorilor prin intermediul facturilor.
Conform estimărilor recente, după eliminarea plafoanelor de preț din primăvara viitoare, aceste cheltuieli vor determina o creștere a facturilor la gaze de până la 31% față de nivelurile actuale, atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei comerciali, conform informațiilor furnizate de Asociație.