Alertă. Val de internări din cauza caniculei. Medicul Ciuhodaru: "Au ajuns chiar la ATI"

Alertă. Val de internări din cauza caniculei. Medicul Ciuhodaru: "Au ajuns chiar la ATI" Sursa foto: Arhiva EvZ

Medicul Tudor Ciuhodaru explică măsurile la care trebuie să recurgă românii, pentru a evita internările în cadrul unităților medicale din cauza efector negative ale caniculei.

Val de internări la secțiile de primiri de urgențe din spitale. Trei români au ajuns să fie tratați inclusiv la ATI, ca urmare a efectelor negative pe care temperaturile ridicate le-au avut asupra acestora. Meteorologii avertizează că, și în zilele ce urmează, România se va confrunta cu temperaturi foarte ridicate.

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și explică măsurile la care trebuie să recurgă românii pentru a nu suferi afecțiuni din cauza valorilor termice înregistrate în această perioadă.

Trei români au ajuns la ATI. "Căldura nu ne face bine"

"Este clar că bine nu ne face căldura. Dovadă stă numărul mare de persoane care au ajuns ieri în Unitatea de Primire a Urgențelor din cauza caniculei. Tot mai mulți pacienți vin în stare critică, cu afecţiuni agravate de căldură. Trei pacienţi au ajuns chiar la Terapie Intensivă, după ce au fost expuși prelungit la soare", a spus medicul Tudor Ciuhodaru la B1 TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cadrul medical a explicat simptomele care provoacă semne de îngrijorare, pe fondul temperaturilor extreme din țară. Printre acestea se numără transpirația excesivă, variația tensiunii arteriale. Netratate, acestea pot conduce și la convulsii și comă.

"Nici nopțile nu sunt mai răcoroase și în aceste condiții este depășită capacitatea organismului de termoreglare. Apar semnele alarmante ale epuizării termice și netratată la timp, se merge până la şoc termic şi chiar deces. Printre semnele de epuizare termică sunt transpirație excesivă dar ineficientă, pielea de găină, variația de tensiune arterială și tulburări de ritm cardiac, letargie, somnolență, mergându-se până la convulsii şi comă", a explicat Tudor Ciuhodaru.

Categoriile de vârstă cele mai afectate de caniculă. Cum trebuie să își protejeze românii sănătatea

Potrivit declarațiilor medicului, cei mai afectați de fenomenele meteo extreme din România sunt copiii, vârstnicii și persoanele care suferă de afecțiuni cardiace, respiratorii sau neurologice. De asemenea, și persoanele supraponderale și cu afecțiuni metabolice pot întâmpina dificultăți în această perioadă.

"Copiii nu trebuie lăsați în aer liber la orele amiezii, nici în mașină, bătrâni trebuie îndemnați să nu se deplaseze prin soare la orele amiezii. Să fim atenți şi ce mâncăm şi ce bem şi cum ne îmbrăcăm.

La capitolul hidratare, e nevoie de 1,5- 2l de apă, este exclus consumul de alcool, care vulnerabilizează, și consumul de băuturi carbogazoase, cu multă cofeină și zahăr, care ne poate deshidrata și vulnerabilizează în fața temperaturilor extreme. Trebuie să consumăm alimente uşoare, cum ar fi pepene.

Trebuie să evităm consumul de alimente grase. Este, de asemenea, contraindicat să gătiţi sau să folosiţi paratele de bucătărie care se încălzesc la orele amiezii, când temperaturile din casă cresc", a explicat Tudor Chiuhodaru.