Evenimentul Zilei > International > Val de asasinate la comandă în Europa. Rusia, implicată în eliminarea dizidenților și a foștilor spioni
Val de asasinate la comandă în Europa. Rusia, implicată în eliminarea dizidenților și a foștilor spioni

Val de asasinate la comandă în Europa. Rusia, implicată în eliminarea dizidenților și a foștilor spioni

În urmă cu o lună de zile, cecenul Mamikhan Umarov, alias Anzor fusese executat în apropierea Vienei  ca urmare a unei operațiuni coordonate de serviciile ruse de informații.

Din informațiile specialiștilor, Mamikhan Umarov, în vârstă de 43 de ani, a fost doar unul dintre cei care figurează pe o listă impresionantă a rușilor care vor să elimine pe toți dizidenții și foștii spioni.

Mamikhan Umarov  era unul dintre cei mai cunoscuți separatiști ceceni și, bineînțeles, un critic vehement al regimului liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Roland Scherscher,  șeful autorității regionale de informații și antiterorism implicate în acest caz, a declarat agenției austriece de presă că motivul asasinatului „rămâne neclar” și că un motiv politic nu poate fi exclus ca ipoteză de lucru în timpul anchetei declanșate.

Mamikhan Umarov  solicitase azil în Austria.   Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ambasadei Ruse la Viena a declarat că ambasada nu a fost contactată în legătură cu acest asasinat.

Polițiștii au arestat un cetățean rus, iar seria asasinatelor devine din ce în ce mai lungă.

Autoritățile austriece au reușit să prindă, câteva ore după asasinat, un „cetățean rus”, la aproximativ 200 de kilometri vest de Viena, în Linz.

Despre acest asasinat mass-media internațională  susține că nu este prima oară când rușii asasinează o figură importantă a separatiștilor ceceni în Europa. În luna august 2019, cetățeanul georgian Zelimkhan Khangoshvili, de asemenea luptător separatist cecen, a fost împușcat în Berlin.

De altfel, FSB este serviciul responsabil de monitorizarea activităților cecenilor în exterior și, în Austria, în mod particular. FSB este de asemenea autorizat să realizeze și asasinate în exteriorul țării.

Mamikhan Umarov solicitase azil în Austria, solicitare care a fost aprobată de autoritățile austriece în 2007. Poliția austriacă a declarat că i-a oferit victimei protecția poliției, dar acesta a refuzat. Mass-media austriacă a raportat asasinatul ca fiind unul politic.

Umarov declarase că fusese angajat al serviciului de securitate din Ichkeria, Cecenia. Mamikhan Umarov acuza frecvent serviciile ruse de informații de comiterea de asasinate la adresa unor lideri ceceni separatiști prezenți în toată Europa.

Asasinatele rușilor asupra dizidenților ceceni sau a foștilor spioni nu pot fi etichetate drept incidente izolate, reprezintă – spun specialiștii – ”o strategie unitară a Rusiei de comitere de acte de terorism pe teritoriile altor state”, potrivit cancan.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.