Vagabondul vieții sale, băiatul rău al cinematografiei românești

Vagabondul vieții sale, băiatul rău al cinematografiei românești

Vagabondul vieții sale, băiatul rău al cinematografiei românești. Indiferent că juca bandiți sau legionari, Gheorghe Dinică a fost idolul unei generații.

Nimeni nu știe prin ce resorturi un blajin ca Gheorghe Dinică a putut juca roluri de dur în film. Poate că nașterea sa, pe 25 decembrie 1933 l-a ajutat foarte mult. A fost înregistrat pe 1 ianuarie 1934. A crescut în mahalaua Giuleștilor și, evident, epoca nu-i dădea șanse prea mari. Dar, istoria se schimbă și în anii 50, steaua lui a început să urce.

Vagabondul scăpat de la bombardamentele amerciane și naziste

Vagabondul copil Gheorghe Dinică a scăpat ca prin minune de bombardametele americane asupra Capitalei din aprilie 1944. Vasile Vasilache, legenda radioului n-a avut noroc. A scăpat miraculos și Puiu Călinescu la acele bombardamente. Pe Griviței, își amintea maestrul Dinică, mirosea a carne de om arsă și a cauciuc ars.  A scăpat și de bombardamentele din august 1944 ale naziștilor. A avut o existență demnă de „Vagabondul” lui Raj Kapoor. A absolvit abia în 1961, IATC, fiind remarcat de Dina Cocea. El l-a sfătuit pe Sebastian Papaiani să încerce la IATC.

Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache au debutat în Străinul, ca unchi și nepot. S-au întâlnit de multe ori în distribuții de filme. Gheorghe Dinică a fost veteranul invalid din „Tatăl risipitor”, a fost  curajosul milițian  din „Maiorul și moartea”. Nu i se potriveau rolurile de băiat bun. Era ceva ce îl predispunea la roluri de personaj negativ.

Vagabondul metamorfozat în legionar: Paraipan, rolul definitoriu al lui Gheorghe Dinică

Când  l-a jucat pe vagabondul care se dădea consul în „Prin cenușa imperiului”, Gheorghe Dinică deja îl jucase pe „legionarul” Paraipan în filmul „Un comisar acuză”. Va reveni peste câțiva ani în „Revanșa” în același rol. Ambele filme au fost marca Sergiu Nicolaescu. Îl mai jucase pe vagabondul cuțitar devenit interlop, Lăscărică.

Marele Dinică a fost și valet în „Pe malul stâng al Dunării Albastre” și „Figuranții” sau în „Orient Exprres”. L-a jucat pe Mihai Antonescu în „Oglinda”.

Gheorghe Dinică, sufletul singuratic căsătorit la vârstă de bunic

Fără îndoială că marele actor a renăscut la senectute când a cunoscut-o pe soția sa, Georgeta. S-a întâmplat la vârsta la care generația sa își căsătorea chiar nepoții. Actorul a renăscut, a făcut roluri chiar și în telenovele, luptând cu sănătatea tot mai șubredă. Era amator să bea un pahar, să asculte lăutari și să le dea toți banii.

Se spune că Sergiu Nicolaescu punea cascadorii să intre pe balconul camerei de hotel și să îi ia sticlele pentru că de multe ori, Dinică bea și întârzia la filmări. „Vagabondul vieții mele”, piesa sa preferată, rolul din „Filantropica” al vagabondului devenit antrenor de cerșetori -au menținut viu pentru imaginea românului în tranziție.

Maestrul Gheorghe Dinică ne-a părăsit la 10 noiembrie 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News