După moartea activistului Alexei Navalnîi într-o închisoare siberiană, Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko, fost ofițer KGB și dizident ucis prin otrăvire acum 18 ani, îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin de asasinat. Ea cere ca dictatorul și guvernul său să fie trași la răspundere.
După moartea lui Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant politic al regimului putinist de la Kremlin, într-o închisoare siberiană, un caz de asasinat este readus în discuție.
Văduva lui Litvinenko o încurajează pe văduva lui Navalnîi să nu renunțe
Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko, fost ofițer KGB și dizident, a declarat sâmbătă că Yulia Navalnaya, soția lui Alexei Navalnîi, trebuie să-i ducă mai departe cauza soțului ei.
Autoritățile ruse au anunțat că Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a leșinat și a decedat vineri, după o plimbare în penitenciarul colonial „Lupul Polar” din Arctica, unde ispășea o pedeapsă lungă de 19 ani.
Anterior, înainte să moară, acesta acuzase dureri grave și susținea că sănătatea i s-a înrăutățit din cauza condițiilor de detenție. În schimb, a primit încă 15 zile de carceră. Imediat după vestea morții sale, Yulia Navalnaya a luat cuvântul la o reuniune de securitate occidentală la München, acuzându-l pe președintele rus Vladimir Putin de moartea soțului ei. Ea cere ca Putin și guvernul său să fie trași la răspundere.
Vladimir Putin, tras la răspundere pentru crime
Marina Litvinenko a declarat agenției Reuters că „Yulia Navalnaya a procedat foarte bine să condamne regimul putinist.
„Ea trebuie să-i țină aprinsă flacăra. Ea este acum vocea lui”, a spus Marina.
Soțul ei, Alexander Litvinenko, a murit în 2006, la trei săptămâni după ce a băut ceai verde contaminat cu poloniu-210 la un hotel din Londra. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit în 2021 că Rusia a fost responsabilă de asasinat.
Mulți lideri occidentali sunt indignați de opresiunile conduse de Vladimir Putin
Marina Litvinenko a spus că a fost șocată de moartea lui Navalnîi, cu toate că a declarat că existau speranțe mici ca el să fi ieșit vreodată din închisoare și să-și fi reînceput cariera politică dacă regimul lui Putin s-ar fi prăbușit.
„Comunitatea internațională trebuie să fie mai puternică și să nu se limiteze la vorbe frumoase de regret și compasiune pentru familia Navalnîi, ci să facă acțiuni concrete”, a spus Litvinenko. Mulți lideri occidentali au fost indignați de moartea lui Navalnîi. Secretarul de Externe britanic David Cameron a spus că Marea Britanie va lua măsuri, deși nu a precizat ce ar presupune acestea.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este o reacție „inacceptabilă”. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, spune că acuzațiile la adresa președintelui ei sunt „pripite”. În Rusia, cel puțin 340 de persoane au fost arestate după ce i-au adus omagiu activistului mort în închisoare, potrivit US News.